Merrill Lynch: ”Bear market rally” η άνοδος

Σε bear market rally φαίνεται να αποδίδει η Merrill Lynch την πρόσφατη άνοδο των μετοχών, ενώ ”βλέπει” ότι το τέλος του είναι κοντά. Ο οίκος επισημαίνει ότι οι μετοχές είναι φθηνότερες των ομολόγων, αν και οι υπερτιμήσεις και η ”χαμηλή ορατότητα” αναφορικά με την κερδοφορία θα εμποδίσουν την εμφάνιση ενός bull market.

Merrill Lynch: ”Bear market rally” η άνοδος
Εκτιμήσεις για τις αγορές μετοχών και ομολόγων περιέχει έκθεση της Merrill Lynch (European Economics & Strategy Weekly), με ημερομηνία 20 Ιουνίου.

Αναλυτικά, σε ”bear market rally” αποδίδει η Merrill Lynch την πρόσφατη άνοδο των μετοχών, ενώ εκτιμά πως επίκειται το τέλος του, λόγω μιας καλοκαιρινής περιόδου ”οικονομικής ευαισθησίας”.

Αν και οι μετοχικοί τίτλοι παραμένουν φθηνοί σε σχέση με τα ομόλογα, οι υπερτιμήσεις στις ΗΠΑ και η χαμηλή ορατότητα αναφορικά με την κερδοφορία στην Ευρώπη, αναφέρει η Merrill Lynch, θα εμποδίσουν ένα ”ράλι ταύρων στις μετοχές”.

Περαιτέρω, ο επερχόμενος πόλεμος ανάμεσα στον αναπληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό θα ευθύνεται για μία σχετικά ευρεία διακύμανση στις μετοχές, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για τα επόμενα 4-6 τρίμηνα.

Το κυρίως θέμα στην τρέχουσα συγκυρία, υπενθυμίζει ο διεθνής οίκος, είναι το τι εκ των ομολόγων και μετοχών θα υποχωρήσει πρώτα. Απαντώντας, ο οίκος επισημαίνει ότι η υποχώρηση των ομολόγων συνέβη. Ακόμη, στο report εξετάζονται ”σενάρια” που βασίζονται σε παρελθόντα γεγονότα και αφορούν το μέλλον της αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με αυτό που προβάλλεται ως καλύτερα ερμηνεύον τις εν εξελίξει ρευστοποιήσεις στα ομόλογα (Μεξικό, 1994), η παρόμοια με τη σημερινή κατάσταση είχε λάβει χώρα όταν ταυτόχρονα με τη ραγδαία παγκόσμια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών είχε εμφανιστεί και ”σύσφιγξη” της νομισματικής πολιτικής. Παρά τις ομοιότητες που βλέπει με αυτό που συνέβη τότε, ο οίκος επιφυλάσσεται, καθώς εκτιμά ως αμφισβητούμενο το κατά πόσον η ανάκαμψη θα είναι εξίσου ταχεία.

Tο ρίσκο για την αγορά ομολόγων παγκοσμίως είναι ξεκάθαρο, αναφέρεται στο report, καθώς τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία βελτιώνονται, το θέμα του αποπληθωρισμού υποχωρεί λόγω του ράλι των μετοχών και η επικείμενη μείωση επιτοκίων από τη FED θα είναι πιθανόν η τελευταία.

Σε ξεχωριστό της report με ημερομηνία 23 Ιουνίου, η Merrill Lynch επισημαίνει ότι το momentum που επέδειξαν οι αγορές των ΗΠΑ μετάτο Μάρτιο, έχει περιοριστεί, ενώ δεν αποκλείεται ”προσωρινό πισωγύρισμα” στις αρχές Ιουλίου. Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, αναφέρει η Merrill, πρέπει να τονιστεί ότι για το χρονικό διάστημα 2003- 2004 υπάρχει περιθώριο ανόδου των αγορών.

Σε τρίτο report με ημερομηνία 23 Ιουνίου (US Strategy Update) ο ίδιος οίκος αναφέρει ότι οι προσδοκίες για τα εςταιρικά αποτελέσματα του β΄ εξαμήνου ίσως είναι ”υπερβολικά αισιόδοξες”, επικαλούμενη τα στοιχεία του δείκτη της Corporate Misery Index.

Σύμφωνα με αυτόν, στον οποίο υπολογίζονται οι ρυθμοί παραγωγής, αλλά και το κόστος μονάδας παραγομένων προϊόντων, τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου των αμερικανικών εταιριών θα είναι μικρότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζεται στο report, παρά το ότι οι κατώτερης ποιότητας τίτλοι στήριξαν την πρόσφατη άνοδο, οι επενδυτές που έχουν επενδυτικο ορίζοντα ετών και τριμήνων, αντί για εβδομάδων και ημερών, ”θα πρέπει ξεκάθαρα να στρέψουν την προσοχή τους σε τίτλους υψηλής ποιότητας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v