Γκρίνσπαν: ”Η ανάκαμψη είναι ήδη εδώ”

Αυτοί που μιλούν για σαφή –πλέον- βελτίωση του κλίματος στην οικονομία των ΗΠΑ, κάτι ξέρουν. Αναμεσά τους και ο κ. Α. Γκρίνσπαν, που μετά και την σημαντική άνοδο του δείκτη παραγωγικότητας στο +5,2%, έκανε λόγο για ”παρούσα και δυναμική ανάκαμψη”.

Γκρίνσπαν: ”Η ανάκαμψη είναι ήδη εδώ”
Τη σαφή βελτίωση του κλίματος για την αμερικανική οικονομία παραδέχονται τώρα παρατηρητές της αγοράς, με στοιχεία που βασίζονται αφενός σε μακροοικονομικούς αριθμούς και αφετέρου στις εκτιμήσεις του προέδρου της FED, Α. Γκρίνσπαν κατά την ομιλία του ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Η ομιλία, που ο Α. Γκρίνσπαν έκανε σήμερα Πέμπτη ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της γερουσίας, είχε μια ιδιομορφία. Ο πρόεδρος της FED, συνηθίζει να εκφωνεί την ίδια πάνω κάτω ομιλία ενώπιον της νομισματικής επιτροπής (για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ανά εξάμηνο) και ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της γερουσίας. Φέτος, από την πρώτη ως τη δεύτερη, μεσολάβησαν δέκα περίπου ημέρες και αρκετά ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, γεγονός που έκανε τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας οικονομίας, να τροποποιήσει το περιεχόμενο των λόγων του.

Ο Α. Γκρίνσπαν, μιλώντας σήμερα για την πολυπόθητη αμερικανική ανάκαμψη, τόνισε ότι ”αυτή έχει ήδη αρχίσει και εξελίσσεται δυναμικά”. Η παραδοχή της ανάκαμψης ως παρούσας, είναι η διαφορά με την προ ημερών ομιλία του ”γκουρού”. Ωστόσο, ο Α. Γκρίνσπαν δεν παρέλειψε και σήμερα να... ”κρατήσει πισινή” επισημαίνοντας τις ”ανεξιχνίαστες διαστάσεις, που η ανάκαμψη μπορεί να έχει”.

Κάνοντας λόγο για επιμέρους τομείς της οικονομίας, ο Α. Γκρίνσπαν εξέφρασε την άποψη, ότι οι επενδυτικές δαπάνες του τρέχοντος έτους για τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, όπου το μέγεθος της υπερπαραγωγικότητας ήταν σημαντικό, αλλά και για τον τομέα των αεροπορικών εταιριών, ο οποίος επλήγη από τη μειωμένη ζήτηση εισιτηρίων, θα είναι μειωμένες.

Στα στοιχεία, που επέτρεψαν στον mr FED αναθεωρήσει επί το θετικότερο την κριτική του για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, συγκαταλέγεται η ανοδική τάση του δείκτη παραγωγικότητας. Ο δείκτης, που ανακοινώθηκε επίσης σήμερα Πέμπτη, ανήλθε για το τελευταίο τρίμηνο του 2001 στο +5,2% διαψεύδοντας τις προβλέψεις που τον ήθελαν στο 3,5% και αφήνοντας πίσω του το +1,1% του τρίτου τριμήνου του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v