Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lehman Brothers: Κερδοσκοπική η άνοδος πετρελαίου

Η συνεχιζόμενη τροφοδότηση των ενεργειακών αγορών με κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι αυτή που οδηγεί το ράλι της τιμής πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με την Lehman Brothers είναι υπερτιμημένη κατά 30%.

Lehman Brothers: Κερδοσκοπική η άνοδος πετρελαίου
Η συνεχιζόμενη τροφοδότηση των ενεργειακών αγορών με κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι αυτή που οδηγεί το ράλι της τιμής πετρελαίου, η οποία σύμφωνα με τη Lehman Brothers είναι ανώτερη κατά 30%.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα των "Times", ο κ. Michael Waldron, ειδικός επί θεμάτων ενέργειας της Lehman, σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει ότι «τα κερδοσκοπικά κεφάλαια φροντίζουν να προστατευτούν απέναντι στον πληθωρισμό αλλά και στη συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, ενισχύοντας τις θέσεις τους στις ενεργειακές αγορές». 

Ο αναλυτής υποστηρίζει: «Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν δικαιολογούν τη διαμόρφωση της τιμής στα 120 δολάρια ανά βαρέλι. Χωρίς την ύπαρξη των κερδοσκοπικών κεφαλαίων η τιμή θα διαμορφωνόταν από 20 έως και 30 δολάρια χαμηλότερα».

Σημειώνεται ότι η Lehman Brothers υπολογίζει ότι περί τα 40 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στην πετρελαϊκή αγορά από την αρχή του έτους, δηλαδή το ίδιο ύψος κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί σε αυτή για το σύνολο του 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v