Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: "Ανθεκτικές" οι γερμανικές τράπεζες

Παρά την ανθεκτικότητά τους στην τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση, οι γερμανικές τράπεζες αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν απομειώσεις ενεργητικού από 10 έως 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s.

S&P: Ανθεκτικές οι γερμανικές τράπεζες
Παρά την ανθεκτικότητά τους στην τρέχουσα χρηματοοικονομική κρίση, οι γερμανικές τράπεζες αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν απομειώσεις ενεργητικού από 10 έως 12 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s.

Σε έκθεση του οίκου, υπό τον τίτλο "German Banks Brave Current Market Dislocations, But Further Markdowns Likely", επισημαίνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους "μεγαλύτερους κινδύνους", σε σύγκριση με τα τραπεζικά ιδρύματα των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Stefan Best, ειδικό επί πιστωτικών αγορών της S&P, "στο α΄ τρίμηνο του 2008 θα συνεχιστεί η αδύναμη πορεία κερδών και εσόδων, με πρόβλεψη ότι οι απομειώσεις ενεργητικού θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ, έπειτα από αντίστοιχες ύψους 18 δισ. ευρώ το 2007".

Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου του οίκου, στο οποίο προβλέπεται ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, τα προ φόρων κέρδη των γερμανικών τραπεζικών ομίλων θα υποχωρήσουν για το σύνολο του 2008 μεταξύ 10% και 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο τονίζει ότι οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιλογήσεις (ratings) θα είναι περιορισμένες.

Επιπροσθέτως, ο οίκος παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου, τονίζοντας ότι οι περισσότερες κρατικές τράπεζες (Landesbanks) βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγαλύτερες δυσκολίες σε σύγκριση με τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα.

Αν και οι πιστωτικοί κίνδυνοι στη γερμανική αγορά είναι σχετικά τιθασευμένοι, τα όποια προβλήματα θα προκύψουν από την αδύναμη πορεία μακροοικονομικών στοιχείων και με δεδομένη την αδύναμη εικόνα των διεθνών αγορών.

Επιλέον ο οίκος δεν αναμένει ότι θα υπάρξουν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων εντός του τρέχοντος έτους λόγω και της πιστωτικής κρίσης, ενώ η βασική αδυναμία των γερμανικών τραπεζών έγκειται και στην "έλλειψη του απαιτούμενου δυναμισμού που χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v