Citigroup:Δημογραφικός κίνδυνος για ευρωανάπτυξη

Αν δεν γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι δημογραφικές προοπτικές της Ευρώπης θα επιδράσουν έντονα αρνητικά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά των κυβερνήσεων, επισημαίνει η Citigroup σε ανάλυσή της (16/6).

Citigroup:Δημογραφικός κίνδυνος για ευρωανάπτυξη
Αν δεν γίνουν δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι δημογραφικές προοπτικές της Ευρώπης θα επιδράσουν έντονα αρνητικά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά των κυβερνήσεων, επισημαίνει η Citigroup σε ανάλυσή της (16/6) με τίτλο ”Demographics and Savings”.

Έξάλλου, ο οίκος προβλέπει ότι με τους σημερινούς ρυθμούς γήρανσης του πληθυσμού η ανάπτυξη στην Ε.E θα κυμαίνεται, μακροπρόθεσμα, στο 1 με 1,5%, ενώ η μείωση του εργατικού δυναμικού θα ανέρχεται από το 2005 και μετά στο 0,3% καθ’ έτος.

H Citigroup στην ανάλυσή της προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2040, θα υπάρχουν 2 εργαζόμενοι για κάθε ένα συνταξιούχο στην Ευρώπη από τους τέσσερις σήμερα, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup, η Ευρώπη εκτός από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξετάσει και τη διεύρυνσή της προς χώρες στις οποίες ο μέσος όρος ηλικίας είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v