Αμετάβλητα τα επιτόκια σε Βρετανία, ευρωζώνη

Αμετάβλητα διατηρήθηκαν τα επιτόκια στη Βρετανία και την ευρωζώνη, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και η ΕΚΤ αποφάσισαν να περιμένουν περισσότερες ενδείξεις ανάκαμψης των αντίστοιχων οικονομιών.

Αμετάβλητα τα επιτόκια σε Βρετανία, ευρωζώνη
Στο 4% και 3,25% παρέμεινε το κόστος δανεισμού στη Βρετανία και την ευρωζώνη αντίστοιχα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να περιμένουν περαιτέρω στοιχεία ανάκαμψης των οικονομιών, προτού προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η ΤτΑ αλλά και η Fed έχουν διαμηνύσει ότι η πολιτική μείωσης των επιτοκίων είναι πλέον παρελθόν. Την ίδια στιγμή, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει άνοδο.

Ωστόσο, στελέχη ευρωπαϊκών εταιριών σχολιάζουν ότι αν και η αμερικανική οικονομία έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν κάποιους μήνες ακόμη.

Εξάλλου, το ευρώ έχει χάσει το 5% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν βρέθηκε στα 93,91 σεντς, το υψηλότερο ποσοστό του εξαμήνου, καθώς οι οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη δεν θα ακολουθήσει ανάλογο ανοδικό ρυθμό με αυτόν της αμερικανικής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας(BoE) μείωσε την τιμή των επιτοκίων 7 φορές στη διάρκεια του περασμένου έτους, προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση της βρετανικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια το βρετανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές επωφελούνται από τη χαμηλή τιμή των επιτοκίων για να προχωρήσουν σε αύξηση των δαπανών τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v