Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Enel: Μελετά πώληση δικτύου φυσικού αερίου

Η Enel ίσως πωλήσει το δίκτυο φυσικού αερίου για να ανακουφιστεί από χρέη ύψους 55,8 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τις εξαγορές στην Ισπανία και την Ρωσία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.

Enel: Μελετά πώληση δικτύου φυσικού αερίου
Η Enel SpA, μεγαλύτερη κοινοφελής επιχείρηση της Ιταλίας, ενδέχεται να πωλήσει το δίκτυο φυσικού αερίου για να ανακουφιστεί από χρέη ύψους 55,8 δισ. ευρώ τα οποία συγκεντρώθηκαν με την αγορά ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ισπανία και την Ρωσία, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Οι εικασίες αναφέρονται σε τιμή πώλησης του δικτύου φυσικού αερίου έως 2 δισ. ευρώ. Η Enel θα κρατήσει τους πελάτες του δικτύου.

Το χρέος της ιταλικής επιχείρησης διογκώθηκε όταν συνεργάστηκε με την Acciona για να αγοράσουν την ισπανική Endesa τον Οκτώβριο προς 42,5 δισ. ευρώ. Η Enel, που είχε δάνεια ύψους 11,7 δισ. ευρώ το 2006, αγόρασε επίσης την ρωσική OGK-5.

Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της εταιρίας, μήκους 30.000 χλμ. έχει λογιστική αξία 1,72 δισ. ευρώ και φθάνει σε 1.205 πόλεις και χωριά της Ιταλίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ομίλου. Διαθέτει 2,3 πελάτες στο φυσικό αέριο, καταλαμβάνοντας το 12% της ιταλικής αγοράς.

Το πρώην μονοπώλιο της Ιταλίας, πωλεί ενεργητικά που δεν σχετίζονται με τις βασικές επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσει βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας «Α», όπως είχε η ίδια η εταιρία ανακοινώσει προ μηνός.

Με την πώληση δικτύων και ορισμένων εγκαταστάσεων, το χρέος θα μειωθεί στα 45 δισ. ευρώ έως το 2012, εκτιμά η εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v