HSBC: Τι αγοράζουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Χαμηλή εκτιμά η HSBC ότι είναι πιθανό να παραμείνει η ζήτηση για μετοχές στην Ευρώπη, ενώ εστιάζει στις τρέχουσες επιλογές των επενδυτών σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και παρατηρεί το ποιος κατέχει τι στις χώρες αυτές.

HSBC: Τι αγοράζουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Τις εκτιμήσεις της HSBC για το μέλλον των ευρωπαϊκών μετοχών, αλλά και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τους κατόχους μετοχικών τίτλων στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές περιέχει έκθεση του οίκου, με ημερομηνία 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του οίκου, η ζήτηση για μετοχές στην Ευρώπη είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή, ενώ οι συστάσεις του για τοποθετήσεις αφορούν μετοχές εταιριών με κυρίαρχη την κυβερνητική επιρροή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς και μετοχές εταιριών που η μετοχική τους βάση κυριαρχείται από εγχώριους και όχι ξένους επενδυτές.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη τις διαφορές που παρουσιάζουν τέσσερις χώρες της Ε.Ε. αναφορικά με το ποιος κατέχει μετοχές στις αγορές τους. Αναλυτικά, στη Γαλλία και την Ισπανία εντονότερη είναι η παρουσία ξένων παικτών, ενώ στη Γερμανία κάτοχοι των τίτλων είναι κυρίως εγχώριοι επενδυτές. Στην Ιταλία, αναφέρει η HSBC, η κυβέρνηση κατέχει ακόμη περίπου το 15% των μετοχών.

Σχετικά με τις συστάσεις χαρτοφυλακίου, στη Γερμανία εντοπίζεται τάση απομάκρυνσης από γερμανικούς μετοχικούς τίτλους, χωρίς τα κεφάλαια αυτά να κατευθύνονται προς τα ομόλογα, αλλά προς μετοχές εκτός της χώρας. Αντίθετα, στην Ισπανία και την Ιταλία οι επενδυτές μοιάζει να προτιμούν την ασφάλεια των ομολόγων.

Αναλυτικότερα, στην Ιταλία και τη Γερμανία οι ξένοι επενδυτές έχουν μόλις το 20% και το 15% αντίστοιχα των συνολικών συμμετοχών σε μετοχές, ενώ στη Γαλλία το 36,5% των μετοχικών τίτλων κατέχονται από μη Γάλλους, έναντι 25% το 1995.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v