Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 100 "χρυσοί δισεκατομμυριούχοι" της Ρωσίας

Οι 100 πλουσιότεροι Ρώσοι είναι για πρώτη φορά όλοι δισεκατομμυριούχοι, με τις περιουσίες τους συνολικά να έχουν αυξηθεί κατά 54%, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού "Forbes".

Οι 100 χρυσοί δισεκατομμυριούχοι της Ρωσίας
Οι 100 πλουσιότεροι Ρώσοι είναι για πρώτη φορά όλοι δισεκατομμυριούχοι. Οι περιουσίες τους εκτινάχτηκαν συνολικά 54% κατά την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού "Forbes".

Χάρη στην εκτίναξη των τιμών εμπορευμάτων και ακινήτων οι περιουσίες των «χρυσών 100» ανήλθαν στα 522 δισ. δολάρια συνολικά, μέγεθος που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο της οικονομίας της χώρας. Τον Μάρτιο του 2007 η περιουσία τους είχε υπολογιστεί στα 338 δισ. δολ., σύμφωνα με το "Forbes". Πέρυσι οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι ήταν περίπου 60.

Ο κ. Oleg Deripaska, με 28,6 δισ. δολ. καταλαμβάνει για πρώτη φορά την πρώτη θέση, οδηγώντας την τριετή "βασιλεία" του κ. Roman Abramovich σε λήξη. Ο 40χρονος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας είναι ο βασικός ιδιοκτήτης της Rusal, της μεγαλύτερης επιχείρησης αλουμινίου στον κόσμο.

Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, ο 41χρονος κ. Abramovich, κατέλαβε την τρίτη θέση, με περιουσία 24,3 δισ. δολ., ακριβώς πίσω από τον κ. Alexei Mordashov, τον 42χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της χαλυβουργίας Severstal, η οποία διπλασίασε τον πλούτο του στα 24,5 δισ. δολ. καθώς οι μετοχές της επιχείρησής του εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Εκρηκτική αναρρίχηση εμφάνισε η περιουσία των ιδιοκτητών μεγάλων κατασκευαστικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων, κατά το "Forbes". Οι κ. Kirill Pisarev και Yuri Zhukov διέθεταν περιουσίες 6,1 δισ. δολ. έκαστος μετά τις αρχικές δημόσιες εγγραφές της PIK Group, που ήταν η μεγαλύτερη εισαγωγή ευρωπαϊκής κατασκευαστικής στην περυσινή χρονιά.

Ο φτωχότερος της περυσινής λίστας των 100 πλουσιότερων Ρώσων, ο κ. Andrei Molchanov, απολαυσε 7πλασιασμό της περιουσίας του στα 4,8 δισ. δολ. χάρη στην εισαγωγή της δικής του κατασκευαστικής  LSR Group στο χρηματιστήριο 

Η μοναδική γυναικεία παρουσία μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της Ρωσίας παρέμεινε η κ. Yelena Baturina, σύζυγος του δημάρχου της Μόσχας κ. Yuri Luzhkov και ιδιοκτήτρια της Inteko, μίας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της ρωσικής πρωτεύουσας. Η περιουσία της ανήλθε στα 4,2 δισ. δολ. από 3,1 δισ. δολ., καθώς η Μόσχα βιώνει μια εκρηκτική κατασκευστική άνθηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v