Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.L.: Σταθερά υπέρ των μετοχών οι διαχειριστές

Αποφυγή της βρετανικής αγοράς, μικρή μείωση της έκθεσης σε μετρητά και έντονες ανησυχίες για τις ανισορροπίες στις ισοτιμίες εκφράζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων στην έρευνα Απριλίου της Merrill Lynch.

M.L.: Σταθερά υπέρ των μετοχών οι διαχειριστές
Με σαφή αποφυγή των μετοχών βρετανικών εταιριών, μείωση της έκθεσής τους σε μετρητά και έντονες ανησυχίες για τις ανισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος αντιδρούν οι διαχειριστές κεφαλαίων στην κρίση, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Merrill Lynch.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, αφορά στο γεγονός ότι οι διαχειριστές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται ισχυρά ανοδικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας Απριλίου είναι ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν στηρίζονται πλέον στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, με το 50% των συμμετεχόντων να χαρακτηρίζουν υποτιμημένο το δολάριο, έναντι 30% πριν από τρεις μήνες.

Αντιστοίχως, το 71% θεωρεί ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο, από 55% τον Ιανουάριο του 2008, ενώ σαφής έκπληξη για τους ερευνητές της Merrill Lynch είναι ο χαρακτηρισμός της στερλίνας ως υπερτιμημένης, παρά το ότι το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

«Οι διαχειριστές θεωρούν ότι η στερλίνα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί και το ότι αποφεύγουν τις τοποθετήσεις σε βρετανικές μετοχές», σημειώνει ο κ. David Bowers, ανεξάρτητος σύμβουλος της Merrill Lynch, ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας.

- «Overweight» σε μετοχές – Αποφυγή ομολόγων


Σταθερά, πάντως, υπέρ των τοποθετήσεων σε μετοχές παραμένουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με το 28% εξ αυτών να συνιστά σύσταση "overweight", έναντι 25% τον Μάρτιο, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και υποχώρηση της σύστασης "underweight" στο 41% από 47% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, σταθερά αρνητικοί παραμένουν έναντι των ομολόγων, με το 52% να συνιστά σύσταση "underweight", έναντι 44% στην έρευνα του Μαρτίου.

Μικρή μείωση σημειώνεται και στη διακράτηση μετρητών, με τη μέση βαρύτητά τους στα χαρτοφυλάκια να υποχωρεί στο 4,2% έναντι 4,9% τον Μάρτιο και 4,7% τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, το ποσοστό όσων διατηρούν θέσεις "overweight" σε μετρητά υποχώρησε στο 47% από 51% τον προηγούμενο μήνα.

- Ευρωζώνη: Αποχώρηση από μετοχές «ευαίσθητες» στον πληθωρισμό

Μία από τις περίεργες -ο χαρακτηρισμός ανήκει στην ίδια τη Merrill Lynch- απόψεις των διαχειριστών αφορά στη στάση τους απέναντι στον πληθωρισμό, για τον οποίο δεν εμφανίζονται και τόσο ανήσυχοι, παρά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση στις τιμές εμπορευμάτων.

Οι διαχειριστές της ευρωζώνης παραμένουν επικεντρωμένοι στις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και εμφανίζονται ελαφρώς «χαλαροί» σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι ο δομικός πληθωρισμός στην περιοχή θα ενισχυθεί στο επόμενο 12μηνο έχει υποχωρήσει στο 2% ,από 20% που ήταν τον Μάρτιο, ενώ το 48% εξ αυτών χαρακτηρίζει «περιοριστική» τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, έναντι 13% πριν από έξι μήνες.

Αποτέλεσμα είναι να μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο εμπορευμάτων, μειώνοντας τη σύσταση "overweight" για τον κλάδο πρώτων υλών και κοινής ωφελείας αλλά και γι' αυτόν πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η διάθεση ρευστοποίησης κερδών είναι σαφής, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως αυτός των πρώτων υλών. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσον, όντως, οι εν λόγω κλάδοι έχουν χάσει την ηγετική θέση τους στην αγορά», σημειώνει η κ. Karen Olney, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων της Merrill Lynch.

Παράλληλα, οι διαχειριστές έχουν μειώσει τη θέση "underweight" στους κλάδους λιανικών πωλήσεων και αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ενισχύουν λίγο τη θέση τους στον κλάδο ασφαλειών.

- Σε χαμηλό 4ετίας οι προοπτικές των βρετανικών μετοχών

Η αρνητική διάθεση έναντι της στερλίνας εμφανίζεται παρά το ότι το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 13% έναντι του ευρώ και 17% έναντι του γεν. Το γεγονός ότι οι διαχειριστές πιστεύουν πως το νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί αποτελεί τη βασική αιτία για την οποία συνιστούν σύσταση "underweight" στη βρετανική αγορά.

Το 31% των διαχειριστών διατηρεί τη θέση "underweight" για τις βρετανικές μετοχές, έναντι μόλις 17% στην προηγούμενη έρευνα της Merrill Lynch.

Σημειώνεται ότι στην τακτική μηνιαία έκθεση της Merrill Lynch, υπό τον τίτλο "Fund Managers Survey", συμμετέχουν 202 διαχειριστές κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 659 δισ. δολαρίων, ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 10 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v