ΕΚΤ: Μείωση προβλέψεων για ανάπτυξη στο 2003

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2003 στο 0,4% από το 1,1%, ενώ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός για τον επόμενο χρόνο μπορεί να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα από ό,τι πιστευόταν επίπεδα. Το ισχυρό ευρώ ”βοηθά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Βιμ Ντούιζεμπεργκ.

ΕΚΤ: Μείωση προβλέψεων για ανάπτυξη στο 2003
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη μηνιαία έκθεσή της του Ιουνίου, μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός για τον επόμενο χρόνο μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα επιθυμητά.

Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα ”τρέξει” στο 2003 με 0,4% και το 2004 με 1,1%. Οι προηγούμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,1% και 1,9% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, η Τράπεζα εκτιμά ότι ενδέχεται το 2004 να διαμορφωθεί περί το 0,7%, έναντι των προβλέψεων για 1% του Δεκεμβρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα στα οποία ”βλέπει” η ΕΚΤ πληθωρισμό και ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις για περιορισμό των ελλειμμάτων τους, ενώ επισήμανε ότι ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ”δεν είναι προς το παρόν ορατός”.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Ντούιζενμπεργκ δεν άφησε περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις. Επισήμανε ωστόσο ότι ”από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη”.

Αναφερόμενος στην ισχυροποίηση του ευρώ, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι ”βοηθά την ανάπτυξη”.

Σχολιάζοντας την άρνηση της Βρετανίας να κινηθεί προς την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι ”κατανοεί τις ανησυχίες σχετικά με τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v