Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντουίζεμπεργκ: Πρόωρη η συζήτηση για νέα μείωση

Πρόωρη χαρακτήρισε κάθε συζήτηση για νέα μείωση επιτοκίων ο Β. Ντουίζεμπεργκ, ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Ν. Γκαργκάνας, δεν θεωρεί πιθανή μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε τη μείωση της περασμένης εβδομάδας ”σωστή”.

Ντουίζεμπεργκ: Πρόωρη η συζήτηση για νέα μείωση
Το ανεπίκαιρο των συζητήσεων για νέα μείωση επιτοκίων επισήμαναν οι κ.Ντουίζεμπεργκ και Γκαργκάνας, σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε ειδησηογραφικά πρακτορεία.

Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε ξανά περαιτέρω ενέργειες” δήλωσε ο Β. Ντουίζενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρεις μειώσεις κατά το τελευταίο εξάμηνο ενδέχεται να επαρκούν για την ώρα προκειμένου να αναπτερώσουν τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ έχει το περιθώριο νέας μείωσης των επιτοκίων, απάντησε ”δεν το γνωρίζω αυτό”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ως ”περιορισμένες” εκτιμά ο διοικητής της Τραπήζης της Ελλάδος, κ. Ν. Γκαργκάνας, τις πιθανότητες περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως δήλωσε ο κ. Γκαργκάνας σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFX News, η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα κατά 50 μονάδες βάσης ήταν σωστή, ωστόσο συμπληρώνει πως ”η ΕΚΤ τώρα θα πρέπει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα της εν λόγω κίνησης, προτού αποφασίσει κατά πόσο είναι απαραίτητη μια πράξη που θα οδηγούσε σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση”.

Αλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, δεν τάσσεται υπέρ περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, ”εκτός και εάν οι συνθήκες αλλάξουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιολογούν μια ανάλογη κίνηση”, ενώ πρόσθεσε πως ”εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα περιμένουμε τώρα, δεν βλέπω τον λόγο για μείωση των επιτοκίων”.

Επίσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήμανε πως με τα επιτόκια στο 2% ”θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πλησιάζουμε την περιοχή του μηδενικού επιτοκίου, αν δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια κατάσταση τύπου Ιαπωνίας”.

Σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες, ο κ. Γκαργκάνας σχολίασε πως ”αισθάνεται άνετα” με τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ/δολαρίου.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως περαιτέρω ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικάνικου δολαρίου θα αντιπροσώπευε την αποχώρηση των οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου θα έπληττε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Αντίθετα, χθες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φράνσις Μερ δήλωσε ότι η τράπεζα έχει το περιθώριο να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v