Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ

Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο 4% και, κατά τους αναλυτές, θα αποφύγει να μειώσει τα επιτόκια στην ευρωζώνη μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΕΚΤ: Σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχαν προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές, διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ στο 4% κατά την τακτική συνεδρίαση της επιτροπής καθορισμού πιστωτικής πολιτικής.

Κατά τους αναλυτές η ΕΚΤ, πολεμώντας να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, θα αποφύγει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι ρυθμιστές της πιστωτικής ζωής της ευρωζώνης διατήρησαν το βασικό επιτόκιο σε υψηλό έξι ετών, σε μια απόφαση ευρύτατα αναμενόμενη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Jean-Claude Trichet, που θα προσφέρει ενδείξεις για την στρατηγική της ΕΚΤ.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού κατά το τέλος του γ’ τριμήνου, όταν θα είναι σίγουρη πως ο πληθωρισμός έχει χαλιναγωγηθεί, έχει πέσει δηλαδή αρκετά κάτω από το 3%.

Επιπλέον «η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επιβραδυνθεί τόσο ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο υπερβολικών μισθολογικών αυξήσεων,» όπως τονίζει αναλυτής της Bank of America στο Bloomberg.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου, η πλειοψηφία των αναλυτών περιμένουν μείωση του επιτοκίου του ευρώ στο 3,5% έως τα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην τρίτη μείωση των βρετανικών επιτοκίων από τον Δεκέμβριο, διαμορφώνοντας το επιτόκιο της στερλίνας στο 5%.

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι στερλίνας και δολαρίου εν αναμονή των επιτοκιακών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η μείωση επιτοκίων αποτελεί μονόδρομο για την ΕΚΤ, δεδομένου οτι η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ισχνή. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η διατήρηση του πλοηθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μειώνει τις πιθανότητες για πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αν και συνεχίζει να θεωρεί ότι θα επικρατήσει αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δύναται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, εφόσον επιβραδυνθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Ευρωζώνης και τα αποτελέσματα των μισθολογικών
διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με την πορεία των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ισχυροποιήσουν το ενδεχόμενο σταδιακής ύφεσης των πληθωριστικών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v