UCLA:”Κολλημένη στη λάσπη” η αμερικανική οικονομία

”Κολλημένη στη λάσπη” είναι η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2003, ενώ για το 2004 ”βλέπει” ανεργία και πληθωρισμό στο 6% και το 2,3% αντίστοιχα.

UCLA:”Κολλημένη στη λάσπη” η αμερικανική οικονομία
”Με τις επιχειρήσεις να αναβάλλουν τις νέες επενδύσεις και τους καταναλωτές να περικόπτουν τις δαπάνες τους, η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά ασθενούς ανάπτυξης”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα, στην οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δίνει μεγάλη βαρύτητα η αναλυτική κοινότητα, αναφέρει ότι οι χαμηλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας προσομοιάζουν στην περίοδο της αργής οικονομικής επέκτασης των αρχών της δεκαετίας του ’90, με κύρια χαρακτηριστικά το ασθενές ΑΕΠ και τη χαμηλή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρέπει να αποτινάξει από πάνω της τα ”βαρίδια” του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο περιορίζει τις κυβερνητικές δαπάνες και στερεί, από τις ΗΠΑ, μια σημαντική ”μηχανή ανάκαμψης”.

”Η οικονομία είναι κολλημένη στη λάσπη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, Ed Leamer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα.

Στην έρευνα προβλέπεται ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ”τρέξει” με ρυθμούς 2,2% μέσα στο έτος, πολύ παρακάτω από το 4% με 5% που απαιτείται για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ανακάμψει η οικονομία.

Στις δυσοίωνες προβλέψεις της έρευνας του UCLA συγκαταλέγονται ακόμη το 6% και το 2,3% που ”βλέπει” αντίστοιχα για ανεργία και πληθωρισμό στις αρχές του 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v