Wall: Πωλήσεις-ρεκόρ από τους insiders τoν Μάιο

”Είναι η σημαντική αύξηση των πωλήσεων μετοχών εταιριών των ΗΠΑ από τα ίδια τα στελέχη τους προάγγελος αρνητικών ειδήσεων για τα αποτελέσματα των εταιριών, ή είναι απλά ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών;”, διερωτάται σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Wall: Πωλήσεις-ρεκόρ από τους insiders τoν Μάιο
Ανησυχίες προκαλεί η σημαντική αύξηση των πωλήσεων μετοχών εταιριών των ΗΠΑ από τα ίδια τα στελέχη τους (insiders), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Μετοχές, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 3,1 δισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων 24 μηνών, πουλήθηκαν κατά τον μήνα Μάιο από εταιρικά στελέχη. Οι αυξημένες ρευστοποιήσεις των στελεχών προκαλούν ανησυχίες, δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις προοπτικές των εταιριών τους και οι κινήσεις τους θεωρούνται ενδεικτικές των τάσεων που θα ακολουθήσει η χρηματιστηριακή αγορά.

Για παράδειγμα, πολλά στελέχη πούλησαν μετοχές των εταιριών τους κατά τις αρχές του 2000, λίγο πριν το ”ξεφούσκωμα” των αγορών.

Τώρα, και ενώ οι κινήσεις των στελεχών των εταιριών παρακολουθούνται όλο και πιο στενά, ορισμένοι εκτιμούν ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση των ρευστοποιήσεων, υπενθυμίζοντας ότι, όπως όλοι, ”και τα στελέχη των εταιριών φοβούνται ένα αρνητικό γύρισμα της αγοράς”.

Πολλά από τα στελέχη, σύμφωνα με την αισιόδοξη άποψη της Wall Street Journal, ρευστοποιούν τα πρόσφατα κέρδη τους, ειδικά στους τομείς της δημόσιας υγείας, τεχνολογίας και στις χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Επιπλέον, οι πωλήσεις μετοχών από insiders πάντα σημειώνουν αύξηση τον Μάιο, δεδομένου ότι σχετίζεται με τις εταιρικές απαγορεύσεις διαπραγμάτευσης που επιβάλλονται κατά το α΄ τρίμηνο κάθε έτους.

Παρ’ όλα αυτά, πωλήσεις μετοχών από υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών όπως η Microsoft και η Dell Computer, μπορεί να δείχνουν ότι αναμένονται προβλήματα στις εταιρίες, ενώ οι πωλήσεις μετοχών σε εταιρίες υγειονομικής περίθαλψης που η τιμή τους έχει σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος, όπως της Genentech και της Coventry Health Care, θα μπορούσε να αποδοθεί σε ρευστοποίηση κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v