Οι... γρίφοι του Αλαν Γκρίνσπαν

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στην αναλυτική κοινότητα οι αμφίσημες δηλώσεις Γκρίνσπαν αναφορικά με την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και το τι μπορεί να σημαίνουν για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων, που ήδη βρίσκονται σε χαμηλά 42 ετών.

Οι... γρίφοι του Αλαν Γκρίνσπαν
Εντονες διαβουλεύσεις στους κόλπους των αναλυτών έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Α. Γκρίνσπαν, συμμετέχοντας μέσω δορυφόρου στη συνδιάσκεψη των Ευρωπαίων τραπεζιτών που διεξήχθη στο Βερολίνο.

Το ”δίλημμα” των οικονομολόγων αφορά το κατά πόσον τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της FED για την αμερικανική οικονομία συνηγορούν υπέρ μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων.

Ο Α. Γκρίνσπαν φαίνεται να άφησε ”θολά τα νερά”, αφού η έμπλεη παλινδρομήσεων δήλωσή του έκανε λόγο ”για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και για ”εστίες ανησυχίας”, για ”ενδείξεις εξόδου από την κρίση”, αλλά και για ”λάθος χρόνο, να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο”. Ακόμη, δήλωσε ότι ”ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι πιθανό να αφήνει ανοικτό τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων”, αλλά και ότι ”ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ χαμηλός”.

Περαιτέρω, ο κ. Γκρίνσπαν, αναφερόμενος στις φοροαπαλλαγές Μπους, τόνισε ότι δεν του αρέσουν οι δημοσιονομικές κινήσεις που προσδοκούν σε βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ λίγο αργότερα... απάντησε στον εαυτό του: ”πάντως, αυτές γίνονται την κατάλληλη στιγμή”.

Η αναλυτική κοινότητα αποπειράται να διαβλέψει το τι θα συμβεί στη συνάντηση της FED στις 24 και 25 Ιουνίου, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι ήδη τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στο 1,25% και σε χαμηλό 42 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v