Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ακύρωση του Transrapid λόγω κόστους

Σοβαρό πλήγμα υπέστη η φήμη της Γερμανίας ως «πατρίδας» της τεχνολογικής καινοτομίας όταν εγκαταλήφθηκε το σχέδιο κατασκευής του έργου Transrapid, εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους.

Γερμανία: Ακύρωση του Transrapid λόγω κόστους
Σοβαρό πλήγμα υπέστη η φήμη της Γερμανίας ως «πατρίδας» της τεχνολογικής καινοτομίας όταν εγκαταλήφθηκε το σχέδιο κατασκευής σημαίνοντος έργου στο μεταφορικό δίκτυο εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους.

Το σχέδιο κατασκευής της μαγνητικής σιδηροδρομικής ταχείας Transrapid αναβλήθηκε επ’ αόριστον εξαιτίας του διπλασιασμού, σχεδόν, του κόστους κατασκευής στα 3,4 δισ. ευρώ από το 1,85 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν επτά μήνες νωρίτερα, όταν εγκρίθηκε το έργο.

Την εγκατάλειψη του σχεδίου ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών κ. Wolfgang Tiefensee. Οι γερμανικές επιχειρήσεις ασκούσαν από το 1980 πιέσεις για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνέδεε την πόλη του Μονάχου με το αεροδρόμιό της.

Η ανακοίνωση συνιστά πλήγμα για τις εταιρίες οι οποίες θα συμμετείχαν στο έργο, μεταξύ των οποίων η Siemens που πρόσφατα είχε εκδώσει προειδοποίηση εξαιτίας προβλημάτων στον Transrapid.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Die Welt", η ThyssenKrupp μελετά την πώληση της τεχνολογίας μαγνητικής ανύψωσης του Transrapid στην Κίνα, καθώς επιτείνονται οι φόβοι ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν έχει μέλλον στη Γερμανία. 

Η τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας για το άνοιγμα νέων εξαγωγών αγορών για τους Γερμανούς βιομηχάνους.

Το μόνο τρένο μαγνητικής ανύψωσης που χρησιμοποιείται για εμπορικούς λόγους σήμερα στον κόσμο είναι εκείνο που συνδέει το κέντρο της Σαγκάης με το αεροδρόμιο της κινεζικής πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v