Ναυαγεί το deal Σαουδικής Αραβίας- πετρελαϊκών;

Προς ναυάγιο οδεύει η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ πετρελαϊκών κολοσσών και Σαουδικής Αραβίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ναυαγεί το deal Σαουδικής Αραβίας- πετρελαϊκών;
Προς ναυάγιο οδεύει η νέα συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και σημαντικών πετρελαϊκών εταιριών, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο αρμόδιος υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναίμι, ζήτησε από τις εταιρίες να συμφωνήσουν έως τις 4 Ιουνίου με τις απαιτήσεις της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του ποσοστού κέρδους για την ίδια.

Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, η ισχύς των διατάξεων που συνήφθησαν προ δύο ετών, θα πάψει στην προγραμματισμένη ημερομηνία (19 Ιουνίου).

Όπως αναφέρει το Bloomberg, εταιρίες- κολοσσοί (όπως οι Shell, BP και Total) που βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τις κυβερνητικές απαιτήσεις, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει στην ματαίωση επενδύσεων που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 25 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg, η Σαουδαραβική κυβέρνηση, που ήδη ανησυχεί για τη διόγκωση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό της, εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε άλλες ενεργειακές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v