WSJ: Ελκυστική η Ευρώπη για Αμερικανούς επενδυτές

Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και οι βελτιωμένες αποδόσεις των ευρωαγορών καθιστούν τους Αμερικανούς επενδυτές ”πιστούς” στις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

WSJ: Ελκυστική η Ευρώπη για Αμερικανούς επενδυτές
Σταθεροί στις επενδύσεις τους σε ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται να παραμένουν οι επενδυτές των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ”Wall Street Journal”.

Μέχρι στιγμής, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν επενδύσει περί τα 4,5 δισ. δολάρια σε διεθνείς μετοχές, ποσό που ισούται με το 61% του συνολικού κεφαλαίου που προορίζεται για τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η έγκυρη εφημερίδα, κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ότι οι επενδυτές έχουν λίγες επιλογές και του ότι, παρά τα προβλήματά της, η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες αγορές, όπως οι ασιατικές, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ιού της άτυπης πνευμονίας. Εξάλλου, αναφέρει η ”Wall Street Journal”, αναμένεται βελτίωση της κατάστασης σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου σημαίνει ότι τα κέρδη των Αμερικανών επενδυτών, όταν ”επιστρέφουν” στις ΗΠΑ μεταφρασμένα σε δολάρια, δίνουν ως κέρδος τη σημαντική διαφορά της ισοτιμίας.

Παράλληλα, η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών κατά τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη σε σχέση με τις αμερικανικές, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ελκυστικές οι αποτιμήσεις των τίτλων της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία ενώ το 2000 οι Αμερικανοί ήταν ξεκάθαρα ”πωλητές”, από τα μέσα του προηγούμενου έτους η στάση τους έχει μεταστραφεί.

Οι κλάδοι που έχουν κυρίως ευνοηθεί από την προτίμηση των Αμερικανών επενδυτών περιλαμβάνουν τον τομέα λιανικής εμπορίας, εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, κοινής ωφέλειας και μεταφορών.

Στον αντίποδα έχουν βρεθεί μετοχές εταιριών που τα έσοδά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές τους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες πώλησης κεφαλαιουχικών και καταναλωτικών αγαθών.

Ωστόσο, αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναμένεται αύξηση των διακυμάνσεων στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τους ερχόμενους μήνες, δεδομένου και του ότι παρατηρείται στροφή των επενδυτών σε μετοχές ”υψηλού κινδύνου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v