Κυρώσεις από ΗΠΑ σε κινεζικό κολοσσό

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας αναμένεται να δημιουργήσει η επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση σε μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες κινεζικές εταιρίες, με την κατηγορία ότι προμήθευσε με τεχνογνωσία για πυραυλικά συστήματα το Ιράν.

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε κινεζικό κολοσσό
Κυρώσεις επέβαλλαν οι ΗΠΑ ενάντια στην κινεζική εταιρία Norico, κατηγορώντας την ότι προμήθευσε με τεχνογνωσία για πυραυλικά συστήματα το Ιράν.

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλες τις άδειες εισαγωγών- εξαγωγών και συμβολαίων με τις ΗΠΑ, στερώντας από την Norico, περί τα 100 εκατ. δολάρια που υπολόγιζε να εισπράξει από πωλήσεις για κάθε ένα από τα επόμενα δύο έτη. Οι κυρώσεις θεωρούνται οι αυστηρότερες που έχουν ποτέ επιβληθεί σε κινεζική εταιρία.

Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες της κινεζικής ετιαρίες είναι πολυσχιδείς, καθώς κατασκευάζει από όπλα, έως... αρκουδάκια.

Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν τι είδους τεχνολογία πουλήθηκε στο Ιράν, αναφέροντας μόνο ότι η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά τον Αύγουστο του 2002.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να στοιχειοθετήσουν τους ισχυρισμούς τους, ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους έχει κατατάξει το Ιράν μαζί με το Ιράκ και τη Βόρειο Κορέα ως τον ”άξονα του κακού”.

Παράλληλα, η βιομηχανία άμυνας του Ιράν, αναμένεται να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις, καθώς ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει σχετικές κυρώσεις στη χώρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θέτοντας στο στόχαστρο μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες εταιρίες της Κίνας, η οποία είναι κρατικά ελεγχόμενη, ενδέχεται να διαταραχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του Τζορτζ Μπους με τον νέο πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, στη Ρωσία, στις 31 Μαΐου και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να αποτελέσει διαπραγματευτικό ”χαρτί” στα χέρια του αμερικανού προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v