Ζ. Σιράκ: Ζητά εμμέσως μείωση των ευρωεπιτοκίων

”Τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και μπορούν να συνεχίσουν να υποχωρούν”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του εν όψει της συνόδου της G8 στη Γαλλία τον επόμενο μήνα, ζητώντας ουσιαστικά νέα μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Ζ. Σιράκ: Ζητά εμμέσως μείωση των ευρωεπιτοκίων
Έκκληση για μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη απηύθυνε εμμέσως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενόψει της συνόδου της G8 στη Γαλλία τον επόμενο μήνα.

Τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και μπορούν να συνεχίσουν να υποχωρούν”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, κάτι που θεωρήθηκε ως σαφής αναφορά για μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 2,5% τον Μάρτιο, οι οικονομικές δυσχέρειες στην Ευρωζώνη συνεχίζονται, όπως προκύπτει από ετερόκλητα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας κατά το πρώτο τρίμηνο.

Επιπλέον, η κατά 11% άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, που ώθησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ακόμη και σε επίπεδα υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής του, είναι επιβλαβής για τις ευρωπαϊκές εταιρίες που τα έσοδά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ.

Ο κ. Σιράκ επίσης κάλεσε τους ηγέτες της G8, που θα συναντηθούν στις 1-3 Ιουνίου στο Εβιάν, να παραμερίσουν τις διαφορές τους όσον αφορά το ζήτημα του Ιράκ και να συνεργασθούν για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη σύνοδο είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν μαζί ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγέτες χωρών που ήταν αντίθετοι στον πόλεμο στο Ιράκ μετά τη διαμάχη που ξέσπασε.

Η G8 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v