Σρέντερ: Επίσημη παραδοχή παράβασης του Συμφώνου

Τη δέσμευσή της να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έως το 2006 εγκαταλείπει η Γερμανία, σύμφωνα με την επίσημη παραδοχή του καγκελάριου Γκέρχαντ Σρέντερ και του υπουργού Οικονομικών Χανς Άινχελ, κίνηση που επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Σρέντερ: Επίσημη παραδοχή παράβασης του Συμφώνου
Δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της η Γερμανία έως το 2006, παραδέχθηκαν επισήμως τόσο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαντ Σρέντερ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χανς Άινχελ, σε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, αποδίδοντας την εξέλιξη στους αποδυναμωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Σρέντερ στην εφημερίδα ”Tagespiegel”, ”ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2006 θα απαιτούσε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που αναμένονται. Εάν η επίτευξη του στόχου σημαίνει τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, που έχει προγραμματιστεί για το 2005, δεν θα είμαι έτοιμος να υλοποιήσω αυτό τον στόχο”.

Παράλληλα, ο κ. Άινχελ παραδέχθηκε (για πρώτη φορά επίσημα) ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα είναι υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ φέτος, του ορίου που έχει θέσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών αργότερα δήλωσε ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω του ορίου το ερχόμενο έτος, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο κ. Άινχελ απείλησε με παραίτηση εάν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν συμφωνούσαν σε δραστικές μειώσεις των δαπανών κατά το 2004.

Οι δηλώσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης ενδέχεται να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη στο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ήδη και η Γαλλία έχει παραδεχθεί ότι θα υπερβεί το όριο του 3% επί δύο συνεχόμενα έτη.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί αξιωματούχος της Κομισιόν, αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν θα προσπαθήσει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει το διαρθρωτικό χρέος της.

Η ”ομολογία” των επικεφαλής της οικονομικής γερμανικής πολιτικής έρχεται εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης για το ποσό των φόρων που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα συλλέξει φέτος. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να είναι κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερο από αυτό που υπολόγιζε αρχικά το Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v