HSBC και Citigroup για ευρωζώνη - επιτόκια

Ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της HSBC, ενώ από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί πιθανή τη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος του δημοσίου τομέα μέσα στο 2003, λόγω της ασθενούς ανάπτυξης. Αμφότερες βλέπουν μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

HSBC και Citigroup για ευρωζώνη - επιτόκια
Ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της HSBC ”World Economic Watch”, ενώ από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί πιθανή τη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος του δημοσίου τομέα μέσα στο 2003, λόγω της ασθενούς ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η HSBC εκτιμά ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, η βιομηχανική ανάπτυξη έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο σε ετήσια βάση, ευρισκόμενη, οριακά, σε θετικό έδαφος.

Η τράπεζα εκτιμά ότι στο εξής η βιομηχανική ανάπτυξη θα δεχτεί πιέσεις, τόσο από την ανοδική πορεία του ευρώ, όσο και από την υποχώρηση της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η HSBC εκτιμά ότι ”η μόνη ελπίδα για αναζωογόνησή της προέρχεται από το γεγονός ότι τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να ”πείσουν” τους επενδυτές να αρχίσουν να αποταμιεύουν λιγότερο και να ξοδεύουν περισσότερο”.

Επιπροσθέτως, η HSBC προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 0,75% στους ερχόμενους μήνες, ως μέτρο ενίσχυσης της ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης.

Η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει η HSBC, αναπόφευκτα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει σε έκθεσή της με τίτλο ”Euro Weekly” και ημερομηνία 8/5/2003 ότι η ασθενής ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης ανεβάζει κατά πολύ τις πιθανότητες για σημαντική διεύρυνση του δημοσίου ελλείμματος μέσα στο 2003, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν σε μέτρα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής τους.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις δεν θα προβούν σε μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους πριν από το 2004, ενώ αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων ”βλέπει” ως περισσότερο πιθανή τη μείωσή τους κατά 0,25% μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα η ΕΚΤ να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 0,50%, αν το ευρώ συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v