Λιγότερα χρήματα σε εξωτερικό από εταιρίες των ΗΠΑ

Μειωμένες κατά 37% ήταν πέρυσι οι επενδύσεις των βιομηχανιών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και του πολέμου στο Ιράκ, ενώ έδειξαν προτίμηση στις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ”Wall Street Journal”.

Λιγότερα χρήματα σε εξωτερικό από εταιρίες των ΗΠΑ
Τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό μείωσαν σημαντικά οι βιομηχανίες των ΗΠΑ πέρυσι, σε σχέση με το 2001.

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ο πόλεμος στο Ιράκ και ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων κατέστησαν τις εταιρίες πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στην επέκτασή τους στο εξωτερικό, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ”Wall Street Journal”.

Συγκεκριμένα, οι εταιρίες μείωσαν κατά 37% τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό, στα 23 δισ. δολάρια, από τα 36 δισ. δολάρια που είχαν επενδύσει το 2001, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte Consulting.

Η μείωση των επενδύσεων για το 2002 έρχεται σε ακολουθία της προηγούμενης κατά 37% μείωσης του 2001, από το ποσό-ρεκόρ των 58 δισ. δολαρίων που δαπάνησαν οι εταιρίες κατά το 2000, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, ”οι αμερικανικές εταιρίες έχουν αναστείλει, ως ένα βαθμό, τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, αλλά αυτό αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, καθώς περιορίζεται η αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο”.

Η έρευνα δείχνει ότι οι επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων αυξήθηκαν σημαντικά, στα 11,9 δισ. δολάρια το 2002, από 1,7 δισ. δολάρια που ήταν κατά το 2001, καθώς οι εταιρίες των ΗΠΑ προσπάθησαν να ενδυναμώσουν τη θέση τους, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική μείωση στον κλάδο των μετάλλων και στον τομέα βιομηχανικού εξοπλισμού.

Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρίες επικεντρώνονται σε χώρες όπου οι μισθοί είναι υψηλοί, παρά το γεγονός ότι η βασικότερη αιτία επέκτασής τους στο εξωτερικό θεωρείται το φθηνό εργατικό κόστος.

Συγκεκριμένα, το 94% των περσινών επενδύσεών τους στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, και κυρίως στην Ευρώπη, από το 87% που είχαν δαπανήσει στην περιοχή κατά το 2000, καθώς οι εταιρίες αναζητούν εκπαιδευμένο προσωπικό, καλή υποδομή της χώρας, ενώ ενδιαφέρονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους στον τόπο παραγωγής τους.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, η υπάρχουσα κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ασία λόγω του θανατηφόρου ιού, αλλά και η αδυναμία αντιμετώπισής του, ιδιαίτερα στην Κίνα, ενδέχεται να μεταβάλουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών με τρόπο που δεν είναι ακόμη δυνατόν να προβλεφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v