Τα swaps ετοιμάζεται να... σαρώσει η SEC

Στην πρακτική των swaps επεκτείνει τους ελέγχους της η SEC, με σκοπό να τιθασεύσει τη διόγκωση κερδών που σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν οι ιδιόμορφες αυτές συμφωνίες. Πρώτη στο στόχαστρο η τηλεπικοινωνιακή Qwest.

Τα swaps ετοιμάζεται να... σαρώσει η SEC
Την πρακτική των ”swaps”, ως μέσο διαστρέβλωσης οικονομικών καταστάσεων, φαίνεται ότι βάζει τώρα στο στόχαστρό της η SEC, με πρωταγωνιστή των νέων ερευνών της την τηλεπικοινωνιακή εταιρία Qwest.

Ta swaps αποτελούν εξωχρηματιστηριακές συμφωνίες που δημιουργήθηκαν για να υπερπηδήσουν τα περίπλοκα προβλήματα που δημιουργούσαν ανταπαιτήσεις μεταξύ εταιριών. Επίσης, οι συναλλαγές αυτές συχνά πλεονεκτούν έναντι της κανονικής εκπλήρωσης αμοιβαίων απαιτήσεων, καθώς γίνονται με όρους περισσότερο συμφέροντες από αυτούς που δικαιολογεί η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας.

Η Qwest, αλλά και άλλες αμερικανικές εταιρίες, όπως η AOL Time Warner, η Reliant Resources και η Homestore, κατηγορούνται ότι μετέθεσαν με τέτοιες συμφωνίες τις οφειλές τους σε επόμενα έτη, επιτυγχάνοντας το ”φούσκωμα” των κερδών τους.

Το θέμα που ανέκυψε μετά την επανέκδοση της λογιστικής κατάστασης του 2002 της Qwest αναμένεται να αποτελέσει ”μπούσουλα” για τις αμερικανικές εποπτικές αρχές, ώστε να ρυθμίσουν τυχόν λογιστικές παραβάσεις που βρίσκουν ”καταφύγιο” στο ιδιόμορφο των συμφωνιών αυτών.

Αν και η Qwest δεν αναγνώρισε τη διάπραξη οποιασδήποτε παρατυπίας εκ μέρους της, σημερινό δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη SEC, ώστε να υπάρξει διακανονισμός.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, η SEC σκοπεύει να εντείνει τις έρευνες και γύρω από το πλέγμα των σχέσεων της UBS με τη HealthSouth. Αν και οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ είχαν από καιρό ζητήσει από τη UBS πληροφορίες για τη HealthSouth, είναι η πρώτη φορά που ζητούν έγγραφα τα οποία αφορούν στη σχέση της ίδιας της επενδυτικής με την εταιρία.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για νέες ”περιπέτειες” της UBS έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τον ιστορικό συμβιβασμό 10 επενδυτικών τραπεζών με τη SEC και ενώ κορυφώνονται οι προσπάθειές της για αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στις εργασίες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v