Ζητούμενο οι εκτιμήσεις της Fed για την οικονομία

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως στην αυριανή συνεδρίαση η FED θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (1,25%), αναμένει, όμως με άκρατο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.

Ζητούμενο οι εκτιμήσεις της Fed για την οικονομία
Μπορεί το τοπίο να είναι –σχεδόν- ξεκάθαρο όσον αφορά στη μείωση ή όχι των επιτοκίων, ωστόσο ζητούμενο αποτελεί το περιεχόμενο της δήλωσης της Fed μετά την αυριανή συνεδρίαση αναφορικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Δηλ. η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά πως η FED θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια (1,25%), αναμένει, όμως με άκρατο ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.

Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο, ο πρόεδρος αυτής, Σερ Άλαν Γκρίνσπαν, είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ καθιστά δύσκολη ακόμη την ”ανάγνωση” των στοιχείων για την οικονομία.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι αν και ο Γκρίνσπαν μαζί με άλλα στελέχη της Fed εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης, είναι μάλλον απίθανο να αγνοήσουν τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, και κυρίως αυτά που αφορούν στην μεταποιητική δραστηριότητα και στην απώλεια 525.000 εργατικών θέσεων στη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών.

Χαρακτηριστικό είναι πως πρώην οικονομολόγος της Fed και νυν στέλεχος της Fleet Boston Financial, ο Wayne Ayers, σε δηλώσεις του που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου CNNfn, σχολιάζει πως όσον αφορά στον κλάδο της παραγωγής, θα παρουσιαστούν καλύτερα αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, συνεχίζει, δεν αναμένεται κάποια ”πειστική” βελτίωση των συνθηκών στην εργασιακή αγορά πριν από τις αρχές του επομένου έτους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο (CNNfn), ο Γκρίνσπαν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι σχολιάζουν πως τα ήδη ισχύοντα χαμηλά επιτόκια, η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και η πτώση του δολαρίου, συνιστούν ήδη το κατάλληλα κοκτέιλ για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος της Barclays Capital, Henry Willmore, αναφέρει στο CNNfn πως θα πρέπει να κάνουν την εμφάνισή τους καλύτερα στοιχεία το Μάιο. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε τα πράγματα θα είναι πιο ανησυχητικά και μπορεί να ωθήσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v