Τι τρέχει με τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα;

Αντιμέτωπη με νέο αρνητικό ρεκόρ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιριών της φαίνεται να είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος για το 2003. Από την αρχή του έτους, ο S&P έχει υποβαθμίσει τα ομόλογα εννέα ευρωπαϊκών εταιριών, ενώ ”σειρά” φαίνεται να παίρνουν αυτά άλλων έντεκα επιχειρήσεων.

Τι τρέχει με τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα;
Αντιμέτωπη με νέο αρνητικό ρεκόρ υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιριών της φαίνεται να είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος για το 2003, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία.

Η αυξημένη δυσπιστία των επενδυτών που σχετίστηκε με τα εταιρικά σκάνδαλα, αλλά και τον πόλεμο στο Ιράκ, ανάγκασε τις ευρωπαϊκές εταιρίες να αυξήσουν τις προσφερόμενες αποδόσεις των ομολόγων τους, κάτι που προκάλεσε την υποβάθμιση της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν σε μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο η Standard & Poor’s, από την αρχή του έτους, προχώρησε στην υποβάθμιση των ομολόγων εννέα ευρωπαϊκών εταιριών σε ”junk status”. Ανάμεσά τους οι διάσημες Invensys, Thyssenkropp και ABB. Σύμφωνα εξάλλου με ανακοινώσεις του ίδιου οίκου, άλλες έντεκα εταιρίες βρίσκονται ήδη στη σχετική… λίστα.

Κάτι τέτοιο θα ανεβάσει τον αριθμό των υποβαθμισμένων σε junk ομολόγων, για το τρέχον έτος, σε είκοσι, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των δεκαεπτά που καταγράφηκε το 2002. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η ”Wall Street Journal”, οι κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο από υποβάθμιση είναι αυτοί των τηλεπικοινωνιακών και των τεχνολογικών εταιριών, καθώς και των εταιριών κοινής ωφέλειας.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει πως για κάθε αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκής εταιρίας παρατηρούνται είκοσι υποβαθμίσεις, ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός είναι 3,8 υποβαθμίσεις για κάθε μία αναβάθμιση. Ο Καναδάς, οι αναδυόμενες αγορές, αλλά και πολλές ασιατικές οικονομίες έχουν επίσης να επιδείξουν καλύτερη αντίστοιχη επίδοση από την ευρωπαϊκή ήπειρο, τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v