Συμβιβασμός 1,4 δισ. δολαρίων της SEC με τράπεζες

Τέλος δόθηκε σήμερα στις έρευνες για την κακοδιαχείριση των εταιριών της Wall Street, καθώς δέκα από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους δέχτηκαν να καταβάλλουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων και να διαχωρίσουν τη μονάδα αναλύσεων της αγοράς από τις δραστηριότητες τραπεζικών επενδύσεων. ”Ανοίγει ο δρόμος για μεμονωμένες αγωγές”, λένε νομικοί κύκλοι.

Συμβιβασμός 1,4 δισ. δολαρίων της SEC με τράπεζες
Τέλος δόθηκε σήμερα στις κυβερνητικές έρευνες για την κακοδιαχείριση των εταιριών της Wall Street, καθώς δέκα από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους δέχτηκαν να καταβάλλουν το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων και να διαχωρίσουν τη μονάδα αναλύσεων της αγοράς από τις δραστηριότητες τραπεζικών επενδύσεων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό ποσόν που καταβάλλεται στην ιστορία της Wall Street, αναφέρει η ανακοίνωση του εισαγγελέα Ν. Υόρκης, E. Spitzer, στην οποία προσθέτει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες εναντίον προσώπων που έχουν σχέση με τις παραπλανητικές αναλύσεις επιχειρήσεων και με σχετικά αδικήματα.

Επιπλέον, δύο αναλυτές, ο Henry Blodget της Merrill Lynch και ο Jack Grubman, πρώην στέλεχος της Salomon Smith Barney, αποκλείστηκαν δια παντός από τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Τα ποσά που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι εταιρίες ανέρχονται σε: 400 εκατ. δολάρια για τη Salomon Smith Barney, 200 εκατ. δολάρια για τη Merrill Lynch, 200 εκατ. δολάρια για την CSFB, 125 εκατ. δολάρια για την Morgan Stanley, 110 εκατ. δολάρια για τη Goldman Sachs, 80 εκατ. δολάρια για την Bear Stearns, 80 εκατ. δολάρια για την JP Morgan Chase, 80 εκατ. δολάρια για την Lehman Brothers, 80 εκατ. δολάρια για την UBS και 32,5 εκατ. δολάρια για την US Bancorp’s Piper Jaffray.

Ο τελικός, όπως όλα δείχνουν, συμβιβασμός, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της SEC, W. Donaldson, στηρίχθηκε σε ”ευρήματα απάτης” στις SSSB, Credit Suisse First Boston και Merrill Lynch, ενώ οι αρχές έφεραν στο φως νέα στοιχεία και για ατασθαλίες άλλων κορυφαίων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Παρά τη διαφαινόμενη λήξη των διώξεων από πλευράς των χρηματιστηριακών αρχών, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα ποσά αυτά δεν θα είναι τα τελευταία που θα κληθούν να καταβάλουν οι τράπεζες, αφού έχει ήδη ξεκινήσει ο ”χορός” των αγωγών από ιδιώτες επενδυτές.

Νομικοί κύκλοι που επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επισημαίνουν άλλωστε ότι το υλικό που η ομάδα του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να στηρίξει μεμονωμένες αξιώσεις επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ίδιες οι τράπεζες, ούτε διέψευσαν ούτε παραδέχτηκαν ρητά τις ατασθαλίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v