ΟΟΣΑ: ”Χλιαρή” η παγκόσμια ανάπτυξη το 2003

Για αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2003 και επιτάχυνση των ρυθμών στο 2004 κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του. Οριακή αύξηση αναμένεται να σημειώσει ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2003, ενώ για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη στο τρέχον έτος.

ΟΟΣΑ: ”Χλιαρή” η παγκόσμια ανάπτυξη το 2003
Αργή εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), ότι θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Οργανισμός προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία στο 1,9% το 2003 και στο 3% το 2004.

Για ”σταδιακή, αν και όχι εντυπωσιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας” έκανε λόγο ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζ. Φ. Κοτίς, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει νέα ολίσθηση στην ύφεση.

Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει οριακή αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης το 2003, ενώ για το 2004 το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5%.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει σταδιακή ανάκαμψή της μέσα στο έτος (ρυθμοί 2,5% το 2003 και 4% το 2004), οδηγούμενη κυρίως από τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων και των χρηματιστηριακών αγορών, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες.

Για την Ιαπωνία εκφράζεται η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 1% στο 2003 και 1,1% το 2004.

Αναφερόμενος συνολικά στις χώρες-μέλη του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής, ενώ θα ενισχυθεί οριακά κατά το δεύτερο μισό του 2003, όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, ενώ οι μακροοικονομικές πολιτικές, όπως η μείωση των επιτοκίων, συνεισφέρουν σημαντικά στην τόνωση της κατανάλωσης, τα σημάδια για ενίσχυση των επενδύσεων είναι περιορισμένα.

Ο Οργανισμός εκτιμά επίσης ότι οι χρηματαγορές στις χώρες-μέλη του θα παραμένουν ”ασταθείς” καθ’ όλη τη διάρκεια του 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v