Προβλέψεις της Citigroup για τις αγορές μετοχών

Αύξηση της τάξεως του 14% για το 2003 θα σημειώσουν τα EPS των ελληνικών εταιριών, ενώ το προβλεπόμενο P/E για το 2003 είναι της τάξεως του 10, και για το 2004 8,3, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup στο Global Portfolio Strategist.

Προβλέψεις της Citigroup για τις αγορές μετοχών
Με τον τίτλο ”Ευκαιρίες στα Ολιγοπώλια” κυκλοφόρησε το μηνιαίο Global Portfolio Strategist report της Citigroup Smith Barney, καθώς εκτιμάται ότι η ολιγοπωλιακή ισχύς είναι εφικτό να μεταφραστεί σε υψηλότερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων ή περιθώρια κερδοφορίας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αμερικανικές εταιρίες με ολιγοπωλιακές τάσεις που αναφέρονται στο report είναι οι Cisco Systems, Amazon.Com, Nike, Alcoa, EMC, Microsoft, PepsiCo και Altria Group, ενώ στον αντίποδα ευρωπαϊκές εταιρίες που αναφέρονται είναι οι Munich Re, Diageo, Adecco, WPP Group, SAP και Syngenta.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της IBES και της Smith Barney, η Citigroup εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών μειώθηκαν κατά 18% το 2002 έναντι 10% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ προβλέπει μια αύξηση της τάξεως του 14% για το τρέχον έτος, έναντι 22% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με ιστορικό P/E για το 2002 της τάξεως του 11,4, ενώ το προβλεπόμενο P/E για το 2003 είναι της τάξεως του 10, και για το 2004 8,3.

Σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής, η ελληνική αγορά μετοχών αποτιμάται σε ελκυστικά επίπεδα τόσο όσον αφορά στο P/E, όσο και σε όρους μερισματικής απόδοσης. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρίες θα εμφανίσουν χαμηλότερη αύξηση κερδών ανά μετοχή το τρέχον έτος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σε 4,2%, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. σε 3,9%.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει το χαμηλότερο P/E για το 2003 μαζί με το Βέλγιο, και ο δείκτης EV/EBITDA (Αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται σε 8,5, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. εκτιμάται σε 8,9.

Στο report της Citigroup για την παγκόσμια στρατηγική χαρτοφυλακίου και την παγκόσμια οικονομική προοπτική για το τρέχον έτος, με ημερομηνία 17 Απριλίου, διατηρείται στάση overweight για τον κλάδο των ενεργειακών μετοχών, των χρηματοοικονομικών μετοχών και των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας software και hardware equipment.

Αναφορικά με τον αμυντικό κλάδο των utilities διατηρεί στάση neutral, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι διαβαθμίζει τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών αγαθών με underweight.

Eξάλλου, επισημάνσεις για συγκεκριμένα κράτη αναδυόμενων αγορών πραγματοποιεί η Citigroup σε άλλη έκθεσή της (Emerging World - Απρίλιος 2003).

Για τη Βραζιλία η Citigroup επισημαίνει πως το ρεάλ έχει ανατιμηθεί λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί αναφορικά με την κυβέρνηση Λούλα, ενώ για την Ουγγαρία εκτιμά πως η σχέση του ευρώ με το ουγγρικό νόμισμα θα παραμείνει στο εύρος των 240 - 250 φορίντ.

Παράλληλα, η Citigroup θεωρεί ότι το νόμισμα της Νοτίου Κορέας (γουόν) θα αντιμετωπίσει πιέσεις λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων αλλά και των σχέσεων με τη Βόρειο Κορέα.

Για τη Νότιο Αφρική η Citigroup εκτιμά πως το νόμισμά της θα ενισχυθεί, εκτός αν υπάρξει παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v