Αντιδράσεις μετόχων στην εξαγορά της Wella από P&G

Εκθεση σύμφωνα με την οποία ενδεικτική προσφορά της Procter & Gamble για την εξαγορά της Wella ”δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική” κατέθεσαν οι μέτοχοι της δεύτερης στα αρμόδια όργανα της Γερμανίας, αντιτιθέμενοι στη διαφορά του προσφερόμενου premium ανάμεσα στις προνομιούχες και τις κοινές μετοχές.

Αντιδράσεις μετόχων στην εξαγορά της Wella από P&G
Μέτοχοι της Wella κατέθεσαν στη γερμανική επιτροπή χρηματοοικονομικής εποπτείας (BAFin) έκθεση της Susat&Partner, ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου, σύμφωνα με την οποία η ενδεικτική προσφορά της Procter & Gamble για την εξαγορά της εταιρίας τους ”δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική”.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών της Wella έχουν ”εξοργιστεί” από το κατά πολύ μειωμένο premium που προσφέρει η P&G για τις προνομιούχες μετοχές σε σχέση με τις κοινές.

Η κίνηση αυτή, η οποία καταδεικνύει τη σαφή πρόθεση των μετόχων να απορρίψουν την προσφορά της P&G, έρχεται μετά την πρωτοβουλία της Close Brothers, μιας αγγλικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία κάλεσε τους μετόχους της Wella να συνασπιστούν και να αντιτεθούν στην εξαγορά.

Αναλυτές επισημαίνουν, ότι αν και δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο, η μεγάλη διαφορά στο premium ανάμεσα σε κοινές και προνομιούχες μετοχές ”δεν είναι συνηθισμένη πρακτική σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Επισημαίνεται ότι η P&G έχει ήδη αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο στη Wella, μετά την εξαγορά του συνόλου σχεδόν των μετοχών της εταιρίας που ανήκουν σε μέλη της ιδρυτικής οικογένειας της επιχείρησης.

Ωστόσο, χρειάζεται τον έλεγχο του 95% των ψήφων στη γενική συνέλευση της Wella για να μπορέσει, για παράδειγμα, να προχωρήσει σε απόσυρση της μετοχής της Wella από το χρηματιστήριο.

Οι ενέργειες αυτές των μετόχων, εάν πετύχουν, μπορεί να αυξήσουν το τίμημα των 6,5 δισ. ευρώ που προσέφερε η P&G για την εξαγορά της Wella.

Εξάλλου, η BAFin βρίσκεται εν μέσω της διαδικασίας έγκρισης της νομιμότητας της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v