Κατά πολυεθνικών στρέφονται θύματα του Άπαρτχαϊντ

Κατά πολυεθνικών εταιριών με δραστηριότητες στη Ν. Αφρική στρέφονται τώρα τα θύματα του Άπαρτχαϊντ, απευθύνοντας κατηγορίες για προμήθεια χημικών όπλων προς το καθεστώς, αλλά και για συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Κατά πολυεθνικών στρέφονται θύματα του Άπαρτχαϊντ
Κατά πολυεθνικών εταιριών φαίνεται να στρέφονται τώρα τα θύματα του καθεστώτος Άπαρτχαϊντ στη Ν. Αφρική.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των ”Financial Times”, ο Αμερικανός δικηγόρος Ed Fagan και ο Νοτιοαφρικανός συνάδελφός του, J. Ngcebetscha, προτίθενται να μηνύσουν φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως η Dupont, η Bayer και η Lilly, για ”πλήρη συνεργασία” με το ρατσιστικό καθεστώς, καθώς και για την προμήθεια χημικών όπλων σε αυτό.

Συγκεκριμένα, οι αγωγές που πρόκειται να κατατεθούν θα αναφέρουν ότι αυτές οι φαρμακευτικές εταιρίες προμήθευσαν σκεύασμα που είχε χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ, ώστε να αποτελέσει μέρος του οπλοστασίου της Ν. Αφρικής στους πολέμους που αυτή διεξήγαγε στη δεκαετία του ’80 με τις Αγκόλα, Ναμίμπια και Μοζαμβίκη.

Ακόμη, η ίδια νομική ομάδα στην αρχή του τρέχοντος μήνα καταφέρθηκε κατά της εταιρίας εξόρυξης χρυσού Anglo American και κατά της εταιρίας εξόρυξης διαμαντιών De Beers.

Σύμφωνα με τα όσα έγινα γνωστά, οι αιτιάσεις που προσάπτονται στις εταιρίες αφορούν ”συνθήκες καταπίεσης των εργαζομένων στις δραστηριότητές τους στην αφρικανική χώρα”, αλλά και ”πλήρη συνεργασία με το Άπαρτχαϊντ”, ώστε να διατηρούνται χαμηλά οι μισθοί των εργατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v