”Δέκα εντολές” από Κομισιόν για απασχόληση

Πρόληψη της μακροχρόνιας ανεργίας, ενθάρρυνση του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και περισσότερες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι 10 εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση.

”Δέκα εντολές” από Κομισιόν για απασχόληση
Σε ”δέκα εντολές” με σκοπο την ενίσχυση της απασχόλησης κατέληξε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τις συνόδεψε, ”όπου αυτό ήταν εφικτό” από ποσοτικούς στόχους, απευθύνοντας συστάσεις σε κάθε κράτος μέλος χωριστά για την επικέντρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών τους. (*)

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο για έγκριση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για γνωμοδότηση.

Η Επίτροπος κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, αρμόδια για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε: ”Έχει αποδειχθεί η αξία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Παρά την πρόσφατη καθοδική τάση της οικονομίας, η ανεργία και η μακροχρόνια ανεργία μειώθηκαν σημαντικά την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση. Υπάρχουν στοιχεία για καλύτερες θέσεις εργασίας και μια αγορά εργασίας με λιγότερους αποκλεισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ωστόσο, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ακόμα πάνω από 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2010, προκειμένου να επιτύχει το στόχο της Λισσαβόνας για πλήρη απασχόληση στην ΕΕ των 15”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και με τις υποδείξεις του πρόσφατου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόταση ανανεωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην ενσωμάτωση των βασικών σημείων της στρατηγικής της Λισσαβόνας, με ορίζοντα εκπλήρωσης το 2010.

Για την υποστήριξη των τριών στόχων – πλήρης απασχόληση, ποιότητα και παραγωγικότητα της εργασίας, συνοχή και αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς – οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θέτουν 10 προτεραιότητες (”Δέκα Εντολές”) για τη δράση:

1. βοήθεια προς τους άνεργους και τους άεργους για να βρουν εργασία, πρόληψη της μακροχρόνιας ανεργίας

2. ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και βελτίωση του κλίματος για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις,

3. προώθηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις αλλαγές,

4. περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό

5. αύξηση της προσφοράς εργασίας και προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου,

6. προώθηση της ισότητας των φύλων στην απασχόληση και στις αμοιβές

7. καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση

8. βελτίωση των οικονομικών κινήτρων για να ανταμείβεται η εργασία

9. ουσιαστική μείωση της αδήλωτης εργασίας

10. προώθηση της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας



Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τη σειρά ποσοτικών στόχων, βάσει των οποίων θα μετρηθεί η πρόοδος, η ανακοίνωση αναφέρεται σε εξατομικευμένο σχέδιο αναζήτησης εργασίας για όλους τους ανέργους πριν από τον τέταρτο μήνα ανεργίας έως το 2005, σε κατάρτιση για όλους τους ανέργους πριν από το δωδέκατο μήνα της ανεργίας (2005) σε κατάρτιση του 30% των μακροχρόνια ανέργων (2010) και σε μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 15% και στους κλάδους υψηλού κινδύνου κατά 25% (2010).

Επίσης, μεταξύ άλλων, επισημαίνει στην ανάγκη για πλήρη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του 80% των ατόμων ηλικίας 25-64 (2010), για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής ενηλίκων στην εκπαίδευση και κατάρτιση (2010), για αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας από τα 60 στα 65 έτη κατά μέσον όρο στην EE (2010)

Η Επιτροπή, τονίζεται, αποφάσισε να διατυπώσει συνολικά 57 συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη, όπως και τα προηγούμενα έτη, απευθύνονται συστάσεις για την παράταση του επαγγελματικού βίου και την προσφορά εργασίας, την ισότητα των φύλων, τη διά βίου μάθηση και την πρόληψη της ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών απασχόλησης.

* Η ανακοίνωση της Κομισιόν και οι συστάσεις ανά κράτος - μέλος, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v