Philip Morris: ”Ανάσα” από δικαστική απόφαση

”Ανάσα” ήταν για τη Philip Morris η απόφαση δικαστηρίου που ανέστειλε την καταβολή 3 δισ. δολαρίων στην Πολιτεία του Ιλινόις, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η καπνοβιομηχανία ενδέχεται να εξωθηθεί σε επίκληση του ”chapter 11” (προστασία από πιστωτές).

Philip Morris: ”Ανάσα” από δικαστική απόφαση
Ενθαρρυντική ήταν για τη Philip Morris η απόφαση δικαστηρίου του Σικάγο, που εξέδωσε 10ήμερη προσωρινή αναστολή εφαρμογής προηγούμενης απόφασης του δικαστή από το Ιλινόις, Ν. Μπάιρον, βάσει της οποίας η εταιρία υποχρεούται στην καταβολή 3 δισ. δολαρίων στην Πολιτεία του Ιλινόις.

Η καπνοβιομηχανία καλείται να καταβάλει συνολικά 10,1 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα της παραπλανητικής διαφημιστικής καμπάνιάς της, στην οποία ήταν κυρίαρχο το μήνυμα ότι ”τα ελαφρά τσιγάρα που παρασκευάζει είναι ασφαλέστερα για τους καπνιστές”.

Βάσει της απόφασης του δικαστή Μπάιρον, η Philip Morris υποχρεώνεται να εκδώσει ομόλογο αξίας 12 δισ. δολαρίων που απαιτείται ως εγγύηση προκειμένου να εκδικαστεί έφεση πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης της εταιρίας.

Η Philip Morris πληροφόρησε το δικαστήριο ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η εταιρία κινδυνεύει με χρεοκοπία εφ’ όσον εξαναγκαστεί να εκδώσει το εγγυητικό ομόλογο.

Παράλληλα, ο δικαστής Νίκολας Μπάιρον δήλωσε ότι ενδέχεται να μην αναγκάσει την εταιρία να εκδώσει το ομόλογο, αλλά θα σκεφτεί να ζητήσει κάποια εγγύηση από τη μητρική εταιρία, Altria Group.

Στο μεταξύ, τριάντα επτά έγιναν οι αμερικανικές Πολιτείες που στηρίζουν το αίτημα της Philip Morris, εξαιτίας του φόβου ότι αν η εταιρία αναγκαστεί να επικαλεστεί το άρθρο 11, δεν θα καταβάλει έως τις 15 Απριλίου οφειλές ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v