ΔΝΤ: Επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία

Στο 3,2% περικόπτει τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το 3,7%, θέτοντας ως βασικούς λόγους την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και την αρνητική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

ΔΝΤ: Επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία
Στο 3,2% από το 3,7% περικόπτει τις εκτιμήσεις του 2003 για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψη ως σοβαρούς λόγους την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών ταυτόχρονα με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και την αρνητική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2003, αν και σε σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, επισημαίνει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα ”τρέξει” με ρυθμό της τάξης του 2,2%, η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,1% και η Ιαπωνία μόλις κατά 0,8%.

Λόγο για αισιοδοξία θα αποτελέσει η γρήγορη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, επισημαίνει το ΔΝΤ, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και θα σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου.

Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πορεία της θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο νέας ύφεσης για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ απένειμε τα εύσημα στη Fed για τη μείωση των επιτοκίων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο επεσήμανε ότι ίσως πρέπει να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα, εάν συνεχιστεί η δυσμενής πορεία.

Εξάλλου, το ΔΝΤ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η γερμανική οικονομία είναι αυτή που προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς επίσης και η αντίστοιχη αρνητική πορεία της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της για το 2003 θα διαμορφωθεί στο 3,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,2%, με τον πληθωρισμό της να κυμαίνεται στο 3,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v