Ιράκ και Νιγηρία δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο

Ο φόβος παράτασης του πολέμου στο Ιράκ που θα οδηγήσει σε διακοπή της ροής πετρελαίου και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τη Νιγηρία, προκαλούν σημαντική άνοδο στις τιμές πετρελαίου.

Ιράκ και Νιγηρία δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο
Σημαντική άνοδο σημειώνoυν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, εκτιμούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ενδέχεται να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες, ενώ στις ανησυχίες για πιθανή διακοπή της ροής του πετρελαίου συμβάλλουν και οι αναταραχές στη Νιγηρία.

Η κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μείωση της παραγωγής μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών στη Νιγηρία, ως αποτέλεσμα των εσωτερικών ταραχών, στέρησε περισσότερα από 800.000 βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, περί το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το κυριότερο όμως, είναι ότι με την επιμήκυνση του πολέμου, παρατείνεται και το πάγωμα των εξαγωγών από το Ιράκ, που άρχισε εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά μέσο όρο κατά 443.000 βαρέλια ημερησίως κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πριν την αναστολή του προγράμματος του ΟΗΕ οι εξαγωγές είχαν φτάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια.

Το Ιράκ συνεχίζει να παράγει πετρέλαιο στο Κεϊχάν, σύμφωνα με δήλωση της αντιπροσώπου της τουρκικής εταιρίας κατασκευής πετρελαιαγωγών Botas, που δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσο πετρέλαιο παράγεται.

Στη Νέα Υόρκη, το πετρέλαιο για τα συμβόλαια Μαΐου ενισχύθηκε έως κατά 65 σεντς, στα 28,62 δολάρια ανά βαρέλι. Οι τιμές πετρελαίου στην Νέα Υόρκη είναι κατά 21% χαμηλότερα αυτό το μήνα και κατά 8% σε ετήσια βάση.

Στο Λονδίνο, οι τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια Μαΐου ενισχύθηκαν έως κατά 99 σεντς, στα 25,80 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v