ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο

Τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο χρόνων κατέγραψε ο δείκτης τιμών πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας άνοδο 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για 0,5%. Εξάλλου, το ”πράσινο φως” έλαβε η πρόταση της κυβέρνησης Μπους για σημαντικές περικοπές στη φορολογία και στις κρατικές δαπάνες.

ΗΠΑ: Αύξηση 0,6% για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο
Άνοδο της τάξης του 0,6% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, έναντι εκτιμήσεων για 0,5%, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1%.

Οι προσδοκίες ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι σύντομος οδήγησαν στην υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι οικονομολόγοι σχολιάζουν ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και η γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας θα διατηρήσουν σε χαμηλό επίπεδο τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτές, ωστόσο, σχολιάζουν ότι περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, καθώς οι ενεργειακές τιμές είναι πάντα ευμετάβλητες και μπορούν να υποχωρήσουν όσο γρήγορα αυξήθηκαν.

Εξάλλου, με ψήφους 215 υπέρ και 212 κατά, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η πρόταση της κυβέρνησης Μπους για περικοπές στη φορολογία ύψους 726 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα δέκα έτη, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία.

Παράλληλα, οι προτεινόμενες περικοπές ύψους 470 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό για την επόμενη δεκαετία προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών, αλλά και ορισμένων Ρεπουμπλικάνων, που απείλησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο. Αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθούν περικοπές 200 δισ. δολαρίων στον τομέα της υγείας, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Η έκκληση από τον Ρεπουμπλικάνο Ντένις Χάστερτ προς τα μέλη του κόμματός του να αντιμετωπίσουν την πρόταση ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε περίοδο πολέμου, χαρακτηρίστηκε από τους Δημοκρατικούς ως ”πατριωτικός εκφοβισμός”.

Για τον Λευκό Οίκο, οι περικοπές στη φορολογία είναι αρκετά σημαντικές ώστε να ρισκάρει τεράστια ελλείμματα της τάξεως των 2 τρισ. δολαρίων κατά τα ερχόμενα δέκα έτη.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό, το έλλειμμα δεν θα αποτελέσει απαραιτήτως σημαντικό πρόβλημα, καθώς η βελτίωση της ευημερίας θα γεμίσει τα ταμεία της κυβέρνησης, ακόμα και με τη μείωση της φορολογίας.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι ωφελημένοι θα είναι οι ήδη πλούσιοι, που δεν πρόκειται να τρέξουν να επενδύσουν τα χρήματα που θα κερδίσουν. Επίσης, εκτιμούν ότι τα τεράστια έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ καθιστούν το πρόγραμμα περικοπών της φορολογίας δυσβάσταχτο.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που στήριξαν το σχέδιο δήλωσαν ότι το έκαναν προκειμένου να προωθηθεί στη Γερουσία, όπου εκτιμούν ότι θα προστεθούν δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων στα διάφορα προγράμματα.

Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται το κόστος του πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ, το οποίο η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συζητήσει μέχρις ότου ξεκαθαριστεί η πρόοδος των μαχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v