St. Roach: ”Δεν σώζει τις ΗΠΑ η νίκη στο Ιράκ”

Επιφυλάξεις για την ευρωστία θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας των ΗΠΑ διατηρεί ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Stephen Roach, τονίζοντας ότι ακόμη και με τη νίκη των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι κίνδυνοι για την οικονομία δεν θα εξαλειφθούν στο σύνολό τους.

St. Roach: ”Δεν σώζει τις ΗΠΑ η νίκη στο Ιράκ”
Προειδοποίηση ”να μην μετατραπούν οι καρποί της νίκης στο Ιράκ σε στάχτες”, απευθύνει ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Stephen Roach, τονίζοντας ότι είναι νωρίς να αφεθούν πίσω οι κίνδυνοι του πολέμου.

Ο Stephen Roach θεωρεί ότι η αυξανόμενη ανεργία θα αποτελέσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα για την αμερικανική οικονομία το 2003, ενώ παραμένει επιφυλακτικός για τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η πλευρά των κεφαλαιακών δαπανών, τονίζοντας ότι η εταιρική Αμερική δεν χρειάζεται νέες ”εγκαταστάσεις”.

Το παραπάνω δεδομένο, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, αφήνει μόνο του το έτσι και αλλιώς ”υπερφορτωμένο” τμήμα της κατανάλωσης να ”σύρει” την οικονομία των ΗΠΑ στην αναζωογόνηση.

Παράλληλα υποστηρίζει πως ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη, όπως ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, η αναιμική εγχώρια αποταμίευση, αλλά και οι υπερβολές τής μετά τη ”φούσκα” περιόδου τον τοποθετούν στην όχθη με τις ”αρκούδες”, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τονίζει ότι κατά την άποψή του ο κόσμος παρουσιάζεται περισσότερο ασταθής από την περίοδο του 1991, της ”Καταιγίδας της Ερήμου” δηλαδή, ενώ οι επενδυτές, συνεχίζει, φαίνονται να μην παρατηρούν αφενός τις σημαντικές μεταβολές που πραγματοποιούνται στη διεθνή τάξη, αφετέρου την αστάθεια και ανασφάλεια που ακολουθεί.

Ο Stephen Roach δεν παρερμηνεύει την πτώση των πετρελαϊκών τιμών, ούτε και την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει όμως ότι η μελλοντική νίκη στο Ιράκ, όσο μεγαλειώδης και αν θα είναι, δεν ακυρώνει τα παραπάνω δεδομένα, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι χρηματιστηρακές αγορές ήρθαν στη γη ώστε να φέρνουν σε δύσκολη θέση όσο περισότερους μπορούν.

Καταληκτικά τονίζει ότι σε ανάλογες στιγμές ο αναλυτής πρέπει να κρατά την ψυχραιμία του και όχι να επηρεάζεται από το συναίσθημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v