Βοήθεια 10 δισ. δολ. προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Έκτακτη βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων σχεδιάζουν να αποστείλουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, ως μέρος του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης Μπους για τον πόλεμο, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την τριετή ύφεση που την ταλανίζει.

Βοήθεια 10 δισ. δολ. προσφέρουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ
Βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων προσέφεραν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.

Το οικονομικό πακέτο βοηθείας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Ισραήλ, αφορά 1 δισ. δολάρια άμεσης στρατιωτικής βοήθειας και δάνειο ύψους 9 δισ. δολαρίων.

Η εξέγερση των Παλαιστινίων και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση δεν έχουν αφήσει τη χώρα να ανακάμψει, καθώς διανύει κατά τα φαινόμενα το τρίτο έτος ύφεσης, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά 0,9% το 2001, κατά 1% το 2002, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό βρίσκεται στο 6%, το διπλάσιο απ’ όσο προβλεπόταν για το 2003.

Το Ισραήλ αρχικά ζήτησε 4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και 8 δισ. δολάρια σε δάνεια. Η χώρα ήδη λαμβάνει 3 δισ. δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ, κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια, και είναι προορισμός του μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής βοηθείας από τις ΗΠΑ.

Το πακέτο, που περιλαμβάνεται στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Μπους για τον πόλεμο, θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v