Υψηλό 11 μηνών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών (2,4%) διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών πετρελαίου και τροφίμων, δυσχεραίνοντας έτσι τις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας.

Υψηλό 11 μηνών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη
Σε υψηλό 11 μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,4% τον Φεβρουάριο, από τα προηγούμενα στοιχεία της τάξης του 2,3%. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2003 στο 1%-1,8%, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η αύξηση του ευρώ θα διατηρήσει χαμηλά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% τον Ιανουάριο, ύστερα από την πτώση κατά 1,6% του Δεκεμβρίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατά τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους διατροφής, ρουχισμού και πετρελαίου. Οι τιμές λιανικής, αυξήθηκαν κατά 3% για τον μήνα, από το 2,7% του Ιανουαρίου, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο της τάξεως του 2,9%.

Παράλληλα, στη Γερμανία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ZEW σημείωσε απροσδόκητη άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, στο 17,7, από το 15 του Φεβρουαρίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 12. Το ινστιτούτο ZEW δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων στις 6 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v