”Θύμωσαν” οι Τούρκοι traders!

Πτώση 10,57% κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η τουρκική λίρα σημειώνει απώλειες 3,1% έναντι του δολαρίου, καθώς οι Τούρκοι trades εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η χώρα τους απώλεσε την ευκαιρία να λάβει από τις ΗΠΑ ”μπαξίσι” 30 δισ. δολ. σε αντάλλαγμα στρατιωτικών διευκολύνσεων για το Ιράκ.

”Θύμωσαν” οι Τούρκοι traders!
Κατά 10,57% υποχώρησε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ πτώση 3,1% καταγράφει και η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς η Τουρκία πρόκειται να ”χάσει” την ευκαιρία δανεισμού 30 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ παρέχοντας ως αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσύρει την προσφορά τους για οικονομική ενίσχυση, καθώς η Τουρκία καθυστέρησε να λάβει απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτρέψει την είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της, σύμφωνα με αναφορά της Hurriyet.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι παρατηρητές της τουρκικής αγοράς που αναφέρουν ότι η Τουρκία χωρίς την αμερικανική βοήθεια αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στο να καταβάλλει 160 δισ. δολάρια εθνικού χρέους για τους επόμενους 12 μήνες.

Στέλεχος της Credit Suisse αναφέρει ότι πλέον οι Τούρκοι δεν έχουν καμία προσφορά ”στο τραπέζι”, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν βρει άλλες λύσεις πρόσβασης στο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζίπ Ερντογάν, σχολίασε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί μόλις η κυβέρνησή του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε την Τουρκία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να μην στείλει στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ για να αποτρέψει ”μια κρίση μεταξύ της Τουρκίας και του κουρδικού πληθυσμού”.

Δεν είναι λίγοι οι traders που ευελπιστούν ότι θα έλθει κάποια θετική ανακοίνωση από την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα, καθώς, όπως αναμένουν, ”θα αντιληφθούν” τη σοβαρότητα της κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v