Bayer: Υψηλότερα κέρδη, περισσότερες μηνύσεις

Κατά 9,8% υψηλότερα ήταν τα κέρδη της Bayer για το 2002, λόγω της πώλησης περιουσιακών της στοιχείων, ενώ η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας δήλωσε ότι οι ζημιές από την απόσυρση του φαρμάκου Baycol ενδέχεται να υπερβούν το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης.

Bayer: Υψηλότερα κέρδη, περισσότερες μηνύσεις
Βελτιωμένα παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα της Bayer για το 2002, λόγω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, ενώ η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας δήλωσε ότι οι ζημιές από την απόσυρση του φαρμάκου για τη χοληστερίνη Baycol ενδέχεται να υπερβούν το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης.

Ειδικότερα, κατά 9,8% υψηλότερα ήταν τα κέρδη της Bayer για το 2002, φτάνοντας τα 1,06 δισ. ευρώ, ή 1,45 ευρώ ανά μετοχή, από 965 εκατ. ευρώ ή 1,32 ευρώ ανά μετοχή που ήταν κατά το προηγούμενο έτος. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της Bayer μειώθηκαν κατά 2,2% και διαμορφώθηκαν στα 29,62 δισ. ευρώ, έναντι 30,28 δισ. ευρώ που ήταν το 2001.

Ωστόσο, τις σημαντικότερες ζημιές στην ιστορία της πραγματοποίησε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002 η Bayer, ύψους 412 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 142 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2001, ως αποτέλεσμα της μείωσης της λογιστικής αξίας περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της αύξησης του ποσού που θα διαθέσει για τον συμβιβασμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσον αφορά την υπόθεση υπερτιμολόγησης των φαρμάκων που παρείχε για το κρατικό πρόγραμμα Medicaid.

Επιπλέον, η εταιρία αντιμετωπίζει σωρεία μηνύσεων, που έφτασαν τις 8.400 από τις 7.800 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, καθώς κατηγορείται ότι το φάρμακο Baycol σχετίζεται με τον θάνατο περισσότερων από 100 ατόμων, πριν αποσυρθεί από την αγορά τον Αύγουστο του 2001.

Η εταιρία δήλωσε ότι ενδέχεται να αυξήσει το αποθεματικό που θα διαθέσει για την κάλυψη υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την υπόθεση σχετικά με το Baycol, καθώς είναι πιθανό να μην επαρκέσουν οι ασφαλιστικές καλύψεις.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο στόχαστρο αμερικανών επενδυτών βρέθηκαν και ανώτατα διοικητικά στελέχη της Bayer, κατά των οποίων κατέθεσαν μηνύσεις ισχυριζόμενοι ότι η εταιρία παρέβη τον νόμο του 1934 της Αμερικανικής Κεφαλαιαγοράς, δίνοντάς τους λανθασμένες πληροφορίες αναφορικά με το φάρμακο Baycol, με αποτέλεσμα να καταγράψουν κεφαλαιακές ζημιές από τοποθετήσεις τους σε American Depository Shares της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v