Εκτιμήσεις για την ευρωζώνη από την ΕΚΤ

”Επιβράδυνση” στους ρυθμούς ανάπτυξης τς οικονομίας, αλλά και στον πληθωρισμό αναμένει η ΕΚΤ για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει η ΕΕ για τις αλλαγές στο καθεστώς λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Εκτιμήσεις για την ευρωζώνη από την ΕΚΤ
Έτοιμη να δράσει αποφασιστικά, αν συντρέξουν οι αιτίες, ”δηλώνει” η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με βάση στοιχεία από τη μηνιαία έκθεσή της για τον μήνα Μάρτιο.

Στην έκθεση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται, συνδυασμός που για ορισμένους αναλυτές καταδεικνύει νέα μείωση του κόστους δανεισμού.

Εξάλλου, ξεχωριστή αναφορά πράτει στην έκθεση η ΕΚΤ για την ανατίμηση του ευρώ και την αρνητική, όπως επισημαίνεται, επίδραση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Αναλυτές της αγοράς, με βάση τα πρώτα συμπεράσματα από την έκθεση της ΕΚΤ, προβλέπουν ότι το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα θα προχωρήσει πιθανόν σε νέα μείωση των επιτοκίων, ώστε να αντιμετωπίσει την αναιμική οικονομική ανάπτυξη.

Παράλληλα η ΕΚΤ τόνισε ότι οι μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις καλύπτονται από ”προπέτασμα καπνού” λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του πολέμου στο Ιράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει περικόψει το κόστος δανεισμού κατά 6 φορές από το 2001.

Εξάλλου, αναφορικά με το καθεστώς λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να εξετάσει τις προτάσεις για αλλαγές στην ψηφοφορία των μελών της, υπό το πρίσμα και της εισαγωγής των νέων κρατών- μελών. Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε απορρίψει την σχετική πρόταση.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v