Λογιστικό ”μαγείρεμα” και από την Bristol- Myers

Σε αναθεώρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για την περίοδο 1999-2001 προχώρησε η αμερικανική Bristol-Myers Squibb, παραδεχόμενη ότι εμφάνιζε τα προϊόντα που διέθετε προς τη χονδρική ως ήδη πωληθέντα. Παράλληλα, στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ βρέθηκε και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία King Pharmaceuticals.

Λογιστικό ”μαγείρεμα” και από την Bristol- Myers
Σε αναθεώρηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για την περίοδο 1999-2001 προχώρησε η Bristol-Myers Squibb, η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ, μειώνοντας τα έσοδά της κατά 2,5 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη της κατά 800 εκατ. δολάρια για την τριετία.

Η Bristol-Myers δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα προχωρούσε στην επαναδιατύπωση των εσόδων της, καθώς οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC, ερευνούσαν τα λογιστικά βιβλία της.

Η εταιρία προμήθευσε με επιπλέον φάρμακα εταιρίες χονδρικής πώλησης, προσφέροντας εκπτώσεις και κίνητρα προκειμένου να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους των πωλήσεών της. Η Bristol-Myers κατέγραψε τις παραδόσεις φαρμάκων ως έσοδα, αν και τα φάρμακα παρέμεναν απούλητα στους πάγκους.

Η φαρμακοβιομηχανία επίσης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το 2002, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 1,9 δισ. δολάρια ή 98 σεντς ανά μετοχή, από 4,9 δισ. δολάρια ή 2,51 δολάρια ανά μετοχή που ήταν κατά το 2001, οπότε επωφελήθηκε από την πώληση της Clairol. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν ελαφρώς, στα 18,1 δισ. δολάρια, από τα 18 δισ. δολάρια.

Η Bristol-Myers διατήρησε την πρόβλεψή της για τα φετινά λειτουργικά κέρδη της στα 1,60 έως 1,65 σεντς ανά μετοχή.

Παράλληλα, στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ βρέθηκε και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία King Pharmaceuticals, καθώς της ζητήθησαν τα αρχεία της σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική και τις εκπτώσεις που παρείχε.

Η SEC ζήτησε έγγραφα σχετικά με την τιμή φαρμάκων που πωλήθηκαν στα πλαίσια του αμερικανικού ασφαλιστικού προγράμματος Medicaid το 1999, για τις πωλήσεις φαρμάκων στις εταιρίες VitaRx και Prison Health Services και για τις εκπτώσεις που δόθηκαν για το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία φάρμακο της εταιρίας Altace.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν το κατά πόσο η φαρμακοβιομηχανία συμμορφώθηκε με τους κανόνες που επιβάλλουν την παροχή της ίδιας πληροφόρησης στην κυβέρνηση με αυτή που δίδεται στους λοιπούς πελάτες της εταιρίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση έλαβε για το πρόγραμμα Medicaid τις καλύτερες τιμές.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, βρίσκονται και πολλές άλλες φαρμακοβιομηχανίες, καθώς ερευνώνται οι τιμολογιακές πολιτικές που ασκούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v