Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ

Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα πιέσεων για την αναζωογόνηση της ευρωοικονομίας που αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία, μείωση εξαγωγών και υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης. ”Κατάλληλο” χαρακτήρισε το εύρος της μείωσης ο Β. Ντοουίζενμπεργκ, ενώ δήλωσε ετοιμότητα ”για νέα αποφασιστική παρέμβαση, αν χρειαστεί”.

Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ
Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τώρα, το βασικό επιτόκιο (που αποτελεί το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης) διαμορφώνεται 2,5%, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3,5%, ενώ αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,5%.

Τα νέα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά 3,5 ετών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Β. Ντοουίζενμπεργκ χαρακτήρισε τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων ”πολύ χαμηλά”, ενώ αναφορικά με την εκτιμώμενη ανάπτυξη του 2003 πιστεύει ότι θα είναι ”εξαιρετικά ήπια”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτήρισε ”κατάλληλο” το εύρος της μείωσης, ενώ είπε πως υπάρχει ετοιμότητα για ”νέα αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ, αν χρειαστεί”.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η κίνηση της μείωσης εντάσσεται στις πιέσεις που δέχεται ο Βιμ Ντουίζενμπεργκ από Ευρωπαίους πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών να αναζωογονήσει μια οικονομία η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία, μείωση της ζήτησης των εξαγόμενων προϊόντων και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Απογοήτευση δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη μείωση, κατά 0,5%. ”Το εύρος της μείωσης θα στενοχωρήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αναλυτων που περίμεναν μείωση 0,5%, ενώ θα αφήσει την ΕΚΤ έκθετη σε κριτική ότι η πολιτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι επαρκώς επιθετική”, σχολιάζει ο J. Knightley, οικονομολόγος της ING.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μείωση ήταν στις 5 Δεκεμβρίου, όταν η ΕΚΤ είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v