Ευρωζώνη: Aύξηση πληθωρισμού ”βλέπει” η Eurostat

Αυξημένος στο 2,3% (από 2,2%) εκτιμά η Eurostat ότι θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στην ευρωζώνη, ενώ αμετάβλητο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επίπεδο του οικονομικού κλίματος. Για ενδείξεις μείωσης επιτοκίων κάνουν λόγο οι αναλυτές.

Ευρωζώνη: Aύξηση πληθωρισμού ”βλέπει” η Eurostat
Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός της ευρωζώνης για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος παρέμεινε, για τον ίδιο μήνα, αμετάβλητος.

Οπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι εκτιμήσεις της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο προβλέπουν άνοδο στο 2,3%, έναντι του 2,2% του Ιανουαρίου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά.

Το επίπεδο του πληθωρισμού δεν φαίνεται να υποχωρεί χαμηλότερα του 2%, ποσοστό που αποτελεί το όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Εξάλλου, αμετάβλητο παρέμεινε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, στο 98,2 παρέμεινε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο, ενώ η βιομηχανική εμπιστοσύνη διολίσθησε στο –11 και η καταναλωτική στο –19.

Η διαφαινόμενη άνοδος του πληθωρισμού, εκτιμούν αναλυτές, είναι πιθανό να παράσχει δικαιολογία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα να μην αποφασίσει μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, παρατηρούν οι ίδιοι, η αρνητική εικόνα που τα δύο μακροοικονομικά στοιχεία συνθέτουν, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωσή τους τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v