Γαλλία: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο

Οριακά αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002, καθώς εταιρίες όπως η Alcatel μείωσαν τόσο τις επενδύσεις όσο και την παραγωγή τους. Παράλληλα, η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουν και οι καταναλωτές τις δαπάνες τους.

Γαλλία: Χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο
Οριακά αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2002, καθώς εταιρίες όπως η Alcatel και η Schneider Electric μείωσαν τόσο τις επενδύσεις όσο και την παραγωγή τους.

Η οικονομία της Γαλλίας είχε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τους χαμηλότερους από το τελευταίο τρίμηνο του 2001, οπότε το ΑΕΠ της χώρας είχε μειωθεί. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2% για το 2002.

Η αναιμική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ, προορισμούς του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών της Γαλλίας, έχει περιορίσει τόσο την επιχειρηματική όσο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, η απειλή ενός ενδεχόμενου πολέμου με το Ιράκ έχει ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι από τις αρχές του έτους, αφήνοντας μικρά περιθώρια αισιοδοξίας για μία ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη σύντομα.

Οι εταιρικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3%. Καθώς αναμένεται αύξηση της ανεργίας στο 9,3% έως τα μέσα του έτους, οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να μην συμβάλλουν όσο χρειάζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v