ΕΚΤ: Στο κατάλληλο επίπεδο βρίσκονται τα επιτόκια

Στην κατάλληλη θέση θεωρεί ότι βρίσκονται τα επιτόκια της ευρωζώνης η ΕΚΤ, προκειμένου να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιδράσεις από την παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα και να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ευρωοικονομίας, στη διάρκεια του 2003.

ΕΚΤ: Στο κατάλληλο επίπεδο βρίσκονται τα επιτόκια
Αισιόδοξη παραμένει η ΕΚΤ σχετικά με το ότι τα επιτόκια βρίσκονται στην κατάλληλη θέση έτσι ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις της γεωπολιτικής συγκυρίας, αλλά και η οικονομία να οδηγηθεί πλέον σε ανάκαμψη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ δύσκολο, στη δεδομένη τουλάχιστον χρονική στιγμή, να εκτιμήσει τις επιδράσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικά στην περιοχή της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η ίδια σχολιάζει πως ”βλέπει” κινδύνους όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη, τους οποίους η ίδια είχε προβλέψει την τελευταία φορά που μείωσε το κόστος δανεισμού. Η ΕΚΤ εμμένει στις εκτιμήσεις της για ”σταδιακή” αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, κοντά στο 2%-2,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει και τελικά θα σταθεροποιηθεί κάτω από το όριο του 2% στη διάρκεια του έτους, καθώς το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης καθιστά δύσκολη για τις εταιρίες την αύξηση των τιμών, ενώ το ισχυρό ευρώ αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την αύξηση του πετρελαϊκού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v