Ενισχύει την παρουσία της στη Ρωσία η BP

Τη ρωσική παρουσία της ενισχύει η BP, μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξία με την Access Renova. Η υπό σύσταση εταιρία θα απορροφήσει τις υπάρχουσες TDK International και OAO Sydanco και θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας. Το κόστος του deal για την BP ανέρχεται στα 6,75 δισ. δολ.

Ενισχύει την παρουσία της στη Ρωσία η BP
Συμφωνία ύψους 6,75 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η βρετανική εταιρία BP, με στόχο να συμμετάσχει σε υπό σύσταση κοινοπραξία που θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας (πίσω από τη Yukos και τη Lukoil) και μία από τις 10 μεγαλύτερες παγκοσμίως.

Αναλυτικά, η BP συμφώνησε να αποκτήσει το μερίδιο του 50% που η Access Renova θα κατέχει στη νέα εταιρία, η οποία θα απορροφήσει τις υπάρχουσες TDK International και OAO Sydanco.

Το τίμημα της συμμετοχής θα καταβληθεί σε ρευστό (3 δισ. δολ. άμα τη ολοκληρώσει της συμφωνίας) και σε τρεις ετήσιες ”δόσεις” μετοχών της BP αξίας 1,25 δισ. δολ. η καθεμία.

Η νέα εταιρία θα διοικείται από 10μελές συμβούλιο, με τον πρόεδρο να διορίζεται από την Access Renova και τον CEO από την BP.



Η αγορά της Ρωσίας, που έρχεται δεύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, έχει καταστεί ιδιαίτερα θελκτική κατά τα τελευταία τρία έτη, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μείωσε τους φόρους και τη γραφειοκρατία.

Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει άμεσα τόσο τη ρευστότητα όσο και τα κέρδη ανά μετοχή της BP. Η καινούργια εταιρία θα παράγει περί τα 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και θα έχει μερίδια σε πέντε διυλιστήρια και σε δίκτυο περισσότερων από 2.100 πρατηρίων βενζίνης στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, αλλά χρειάζεται την έγκριση των ρωσικών και ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού. Οι μετοχές της BP ενισχύθηκαν έως κατά 4,3% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 390,25 στερλίνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v