Πιστή στο Σύμφωνο Σταθερότητας δηλώνει η Γερμανία

Διαψεύδει η Γερμανία τα δημοσιεύματα των FT, σύμφωνα με τα οποία τόσο αυτή όσο και οι Γαλλία και Μ. Βρετανία προτίθενται, εν όψει του πολέμου, να χαλαρώσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πιστή στο Σύμφωνο Σταθερότητας δηλώνει η Γερμανία
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για πρόθεση χαλάρωσης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, εν όψει του πολέμου στο Ιράκ, προέβη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFX Ρress Γερμανός επίσημος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών μελετούν το ενδεχόμενο προσωρινής υπαναχώρησης από το ”δεσμευτικό” ύψος ελλείμματος μέχρι το 3% του ΑΕΠ τους.

Αν και Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομίες τους δεν πρόκειται να μείνουν αλώβητες από τον πόλεμο.

Η πρόσφατη νέα άνοδος της γερμανικής ανεργίας έστειλε δυσάρεστα μηνύματα στην κυβέρνηση Σρέντερ, στα οποία προστέθηκε η αντίδραση της συμμετέχουσας στον κυβερνητικό συνασπισμό Αριστεράς, που ζητά αύξηση των δαπανών για αποφυγή τυχόν ύφεσης.

Εξάλλου, σήμερα ανακοινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο του 2002- μήνα κατά τον οποίο παρουσίασε πλεόνασμα, στα 8,2 δισ. ευρώ, έναντι των 8,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 8,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά για το 2002 το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας αυξήθηκε στα 126,1 δισ. ευρώ, από 95,5 δισ. ευρώ το 2001.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλούνται οι FT, η πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων θα τεθεί σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει τελικά την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v